11

Politieacademie raadt gebruik nekklem af, korpsen doen het toch

'Agent wist dat hij arrestant wurgde'

In 2013 overleed een Surinaamse arrestant nadat een hondenbegeleider een nekklem op hem toepaste. De bewuste agent ging na onderzoek vrijuit. Volgens De Telegraaf heeft de agent in kleine kring toegegeven dat hij de man heeft gewurgd. Het gebruik van de nekklem wordt door de Politieacademie afgeraden maar de levensgevaarlijke techniek wordt niettemin nog steeds toegepast binnen korpsen.


Wensley Udenhout was een verward en maakte tijdens zijn vakantie in Amsterdam kabaal op het balkon. Vervolgens ontstond een handgemeen met gealarmeerde agenten. Vijf agenten gingen bovenop de fysiek zeer sterke Udenhout zitten. Deze overleed daarop.

Media melden nu dat de hondenbegeleider die een nekklem toepaste en volgens de berichten zelf een notoir drugsgebruiker was, wist wat de gevolgen waren:

Enkele uren na het overlijden van Wensley Udenhout heeft de hondengeleider in zijn directe omgeving gezegd dat hij het slachtoffer heeft vermoord”, zegt de anonieme ex-collega. ,,Hij gebruikte daarbij de woorden ‘ik heb hem gechoket (verstikt) tot hij slap werd’. Hij wist heel goed wat zijn optreden veroorzaakt heeft.

Volgens de expert Jaap Timmer wordt het toepassen van de nekklem tijdens de opleiding afgeraden omdat er teveel risico’s aan verbonden zijn. De toepassing is niet vastgelegd in de ambtsinstructie.

Ook de Antilliaan Mitch Henriquez kwam om het leven door gebruik van de nekklem bij zijn arrestatie. De familie van Udenhout eist dat de agent alsnog vervolgd wordt.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)