29

Politieagent Ferguson gaat vrijuit

Agent die zwarte tiener doodschoot zou diens 'burgerrechten' niet hebben geschonden ... Maar onderzoek Amerikaanse Justitie concludeert dat politieapparaat Ferguson wel degelijk racistisch is

Een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown in Ferguson bevestigt dat ‘racistische praktijken’ bij de politie in Ferguson geregeld voorkomen. Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie blijkt dat de agent die Brown doodschoot ‘de burgerrechten’ van het slachtoffer niet heeft geschonden.

Het rapport, dat de periode 2011 tot 2014 onderzoekt, wordt morgen openbaar gemaakt maar onder meer de Huffington post citeert nu al uit de inhoud. Uit het onderzoek blijkt dat zwarte Amerikanen in Ferguson veel vaker slachtoffer zijn van politiegeweld dan je op grond van hun aandeel in de totale bevolking zou verwachten. Wel 95 procent van degenen die werden aangehouden wegens ‘op een onbetamelijke wijze op straat lopen’ was zwart. Datzelfde gold voor 94 procent van degenen die werden aangeklaagd voor ‘weigeren te gehoorzamen’ en 92 procent voor ‘het verstoren van de openbare orde’.

Daarnaast constateerden de onderzoekers dat de politie in Ferguson regelmatig mensen aanhield zonder enige aanleiding en dat er ook verder sprake was van ‘racistische vooringenomenheid’ bij politieagenten en rechtbankmedewerkers.

Update woensdag 19.30 uur – Politieagent uit Ferguson die Michael Brown doodschoot gaat vrijuit
De politieman die in augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot, heeft de burgerrechten van het slachtoffer niet geschonden. Dat is de conclusie van het Amerikaanse ministerie van Justitie na maanden onderzoek, aldus Amerikaanse media volgens het ANP.

Eerder concludeerde een grand jury in de staat Missouri dat de politieman Darren Wilson geen misdrijf beging toen hij Brown doodschoot. Dat besluit leidde tot hevige rellen in Ferguson en protesten in heel de Verenigde Staten.

Getuigen hebben verklaard dat Brown zijn handen omhoog had om zich over te geven toen hij werd doodgeschoten. Wilson heeft altijd verklaard dat hij uit zelfverdediging had geschoten en dat hij door Brown werd aangevallen. Er is volgens het ministerie geen betrouwbaar bewijs dat de versie van Wilson onderuit haalt.

Update 08.00
Een andere agent is ontslagen en twee anderen zijn met verlof gestuurd, nadat bleek dat ze in interne mails racistische opmerkingen hebben gemaakt. Zo zou in en van de e-mails hebben gestaan dat Obama niet lang meer president van de VS zou zijn, want “welke zwarte heeft nu vier jaar dezelfde baan?” Dat schrijft NRC. De burgemeester, James Knowles, heeft laten weten:

Dit gedrag wordt niet getolereerd in het politiekorps van Ferguson of welk ander departement van Ferguson ook.

Cc foto: the all-nite images 

Geef een reactie

Laatste reacties (29)