27

Politiebond: ‘Heroverweeg Kunduz-missie’

Taliban zet Nederlandse agenten op dodenlijst

De Nederlandse Politiebond wil dat de Tweede Kamer zich opnieuw beraadt over de politie-missie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Directe aanleiding is een interview met een Taliban-woordvoerder in de Volkskrant die bloeddorstige taal uitslaat.

Za­biullah Mujahed zegt in een telefonisch interview met de Volkskrant:

Nederlandse trainers in Kunduz zijn onze vijand. Wij willen hen doden (…) Een mogelijkheid is dat wij iemand laten infiltreren in een training van Nederlanders om hen uit te schakelen.

Sinds maart 2009 zijn ten minste 36 trainers gedood door rekruten of personen die zich voordeden als Afghaanse politieagent of soldaat. Volgende week arriveren de eerste honderdvijftig Nederlandse politietrainers in het gebied. 

Een bestuurslid van de Nederlandse Politiebond (NPB) vraagt zich af of de missie in Kunduz wel kan doorgaan. De Tweede Kamer zou zich volgens Jan Willem van de Pol opnieuw moeten beraden op de uitzending van politietrainers. Enkele tientallen politiemensen hebben zich aangemeld, maar de bond overweegt een beroep te doen op haar leden om af te zien van de missie. ‘De situatie is duidelijk verslechterd.’

cc-foto: Bunderswehr

Geef een reactie

Laatste reacties (27)