Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Piloten: 'Politiehelikopters vliegen inderdaad te vaak onnodig uit'

  •  
16-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
6079934720_a8bd3906d3_b
Politiehelikopters worden te vaak ingezet bij kleine misdrijven. Dat zorgt niet alleen voor onveilige situaties en onnodige overlast voor omwonenden, maar ook wordt daarmee gemeenschapsgeld nodeloos verkwist. Dat blijkt uit een artikel van Omroep West waarin (oud-)piloten van politiehelikopters aan het woord komen.
Officieel horen de heli’s alleen uit te vliegen bij wat “High Impact Crimes” (HIC’s) heten: woninginbraken, straatroven, overvallen. Maar, zo laat een van de piloten weten: ‘We zijn weleens naar Brabant gestuurd, omdat daar mogelijk paardenzadels waren gestolen.’ Vanuit de meldkamer zou te makkelijk worden gezegd: ‘Ga maar, want jullie zijn toch in de lucht’. Daarbij wordt volgens de vliegers te weinig rekening gehouden met hoe zwaar het werk is, zowel fysiek als mentaal, én dat na twee uur vliegen de tank leeg is:
"Je moet echt rusten, anders ontstaan er onveilige situaties. Soms hebben we twee uur voor Jan met de korte achternaam gevlogen en dan hebben we geen brandstof meer voor een overval op een geldtransportwagen."
De piloten, die uit angst voor represailles vanuit het korps anoniem willen blijven, wijten de overbodige heli-inzet aan de verhuizing van de meldkamer naar Driebergen, in 2012. Waar de meldingen tot die tijd werden opgenomen door zogeheten waarnemers die zelf meevlogen, gebeurde dat na die tijd door ‘gewone’ agenten in de meldkamer. ‘Zij hebben geen verstand van heli’s en sturen je op van alles af. Maar je kunt je afvragen of je bij een gestolen fiets een helikopter moet inzetten’, aldus een oud-piloot.
Vanuit de Landelijke Eenheid Politie wordt weliswaar erkend dat de heli’s soms voor kleinere vergrijpen worden ingezet, zoals de opsporing van fietsendieven, maar benadrukt dat dit alleen gebeurt als de helikopter al in de lucht is. Daarnaast worden de heli’s ook ingezet voor surveillance wanneer uit politiegegevens kan worden afgeleid dat in een gebied rond een bepaalde tijd bijvoorbeeld veel inbraken plaatsvinden. Die inzet is succesvol, laat de politie weten. Zo succesvol dat de helikopters steeds vaker worden ingezet: in 2017 tot nu toe al meer dan 3100 keer.
Vertekende cijfers, zeggen de (oud-)piloten die volgens hen ook op meldingen worden afgestuurd waar ze verder niets mee te maken hebben:
"Als er ergens kwajongens een fikkie aan het stoken zijn, worden wij daar ook op afgestuurd. Dat telt ook allemaal mee bij de meldingen. We moeten onze uren volmaken. Stel dat we dit jaar 1.000 uur minder maken, dan krijgen we het jaar erop ook minder budget."
Voor omwonenden is de veelvuldige inzet van de helikopters vaak een gruwel, vooral wanneer dit ’s nachts gebeurt. Op sociale media wordt vaak geklaagd over de herrie die de helikopters maken wanneer ze laag over een woonwijk vliegen. Terechte klachten, vinden de vliegers. En dan zijn er ook nog de kosten. De politie zelf doet daar geen uitspraken over, maar volgens de vliegers kost een vlucht 2000 tot 3000 euro per vlucht: ‘Dat is allemaal belastinggeld. Als het wordt uitgegeven aan de bestrijding van zware criminaliteit is dat geen enkel probleem, maar nu wordt er echt geld over de balk gegooid.’
Bron: Omroep West / cc-foto: E. Donkert

Meer over:

politie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.