9

Politiek kan vrouwen niet bekoren

Onderzoek: politieke quiz wereldwijd slechter gemaakt door vrouwen ... Ondervertegenwoordigd maakt ongeïnteresseerd

Onderzoekers van tien universiteiten van over de hele wereld, ontdekten een reële ‘gender gap’ in de politieke kennis van mannen en vrouwen. De controversiële studie, die morgen uitkomt, zou aantonen dat het aanzienlijke verschil in alle tien de landen aanwezig is. Het feit dat vrouwen zichzelf veel minder terugzien in het nieuws en de politiek zou een belangrijke verklaring zijn voor de discrepantie.

Vrouwen behaalden gemiddeld een score van 39 procent, waar mannen uitkwamen op een gemiddelde van 58 procent. Welvaart en beleid per land waren daarop niet positief van invloed. Sterker nog, het kennisgat was zelfs groter in de meer ‘ontwikkelde’ economieën.

Ook in landen waar de gelijkheidsratio’s, relatief bezien, goed zijn, domineren mannen het nieuws en de politiek. De mediamomenten waarin wel vrouwen aan het woord gelaten worden, gaan vaak over ‘softe’ onderwerpen als familie, lifestyle en cultuur.

Professor Kaori Hayashi van de Universiteit van Tokyo zegt daarover:

De ondervertegenwoordiging en de ‘topical bias’ van vrouwen in de nieuwsmedia zou de motivatie van vrouwen om actief politieke kennis te vergaren kunnen beperken, hen kunnen ontmoedigen om deel te nemen aan het politieke proces, en zelfs belemmeren dat vrouwen actief burgerschap bedrijven in een democratische samenleving.

Independent: ‘This is a man’s world: Shock quiz results show how women are left disengaged by politics

Geef een reactie

Laatste reacties (9)