Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politiek klimaat jaagt hoger opgeleide allochtonen weg

  •  
28-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
allochtonen300-1_01.jpg
Tweederde van alle vertrekkers is allochtoon
Uit onderzoek van Regioplan, in opdracht van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), blijkt dat ruim tweederde van de emigranten uit Nederland van allochtone afkomst is. Deze groep bestaat voornamelijk uit jonge, hoger opgeleide, Marokkanen en Turken. Oorzaak van het vertrek: het harde politieke klimaat.
D66 diende bij het kabinet het verzoek in tot een onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt nu dat het politieke klimaat de oorzaak is van het vertrek.
De Volkskrant schrijft:
Vooral Marokkaanse en Turkse emigranten noemen het harde politieke klimaat als argument voor vertrek. Ze voelen zich niet thuis in Nederland […] Deze groep geeft echter  wel aan zich ‘niet prettig’ meer te voelen in Nederland. Of, zoals een 42-jarige Marokkaan tegen de onderzoekers zei: ‘Ik vind Duitsland veel vriendelijker. Ik ben voor de beschaving. Dat mis ik gewoon echt in Nederland. Er is geen reden om zo onbeleefd en schofterig te reageren.
D66 parlementariër Gerard Schouw wil dat het kabinet-Rutte meer gaat doen om een ‘aantrekkelijk en plezierig’ arbeidsklimaat te creëren: “De gure wind moet weg. Dit is echt heel erg slecht voor de economie. In 2030 hebben we 300 duizend hoger opgeleiden nodig.”
cc-foto: Scumfrog

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.