313

Politiek kritisch over deelakkoord VVD-PvdA

Langstudeerboete, forenzentaks, liggeld zieken en eigen bijdrage geestelijke gezondheidszorg van de baan ...  Betaald uit schrappen vitaliteitssparen, versnelde verhoging AOW-leeftijd en verandering assurantiebelasting

Veel partijen hebben kritiek op het deelakkoord van VVD en PvdA, bleek in het Kamerdebat daarover. PVV-leider Wilders sprak van het kabinet-Samsom 1. SP-voorman Roemer zei dat de PvdA een “ongelooflijke draai” heeft gemaakt met betrekking tot de AOW-leeftijd. Dat meldt de NOS maandagavond.


Update maandag 18:00

NOS:

CDA-leider Buma sluit niet uit dat CDA- ministers aftreden als ze iets moeten uitvoeren waar ze tegen zijn. GroenLinks acht zich niet meer gebonden aan het Vijfpartijenakkoord nu maatregelen voor meer duurzaamheid zijn gesneuveld.

VVD en PvdA zeiden dat ze niet van plan zijn om de begroting voor 2013 op nog meer punten aan te passen.

Het Algemeen Dagblad heeft een aantal reacties op het deelakkoord van Rutte en Samsom op een rij gezet. Met name de afschaffing van de forensentaks valt goed. De NS, reizigersvereniging Rover, Milieudefensie en de ANWB reageerden verheugd. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is erg te spreken over het afschaffen van de langstudeerboete.

Update maandag 15:10

In een persconferentie hebben Mark Rutte en Diederik Samsom uitgelegd wat hun deelakkoord over de begroting van 2013 inhoudt. Naast de al eerder uitgelekte forenzentaks en de langstudeerboete worden ook het liggeld voor zieken geschrapt en de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg teruggedraaid. Bovendien wordt de doorbetaling bij ziekte van flexwerkers verbeterd.

Het begrotingstekort blijft toch op 2.7%. Dat wordt met name betaald uit het verplaatsen van de assurantiebelasting van het lage naar het hoge BTW-tarief en het schrappen van het vitaliteitssparen. Die laatste maatregel was er voor mensen die zelf al 20.000 euro konden sparen. In plaats daarvan komt er een mobiliteitsbonus en een doorwerkbonus, beiden bedoeld voor de armere werknemers. Ook het tempo van de verhoging van de AOW-leeftijd zal vanaf 2016 iets versnellen, zodat in 2018 de AOW-leeftijd op 66 jaar staat, een jaar eerder dan tot nu toe de bedoeling was.

Rutte benadrukte daarnaast niet te verwachten dat er binnen een paar weken een kabinet is.

GroenLinks reageert teleurgesteld op het gepresenteerde deelakkoord voor de begroting van 2013, waarin ook een ‘groene maatregel’ wordt geschrapt. Jolande Sap:

Ik had gehoopt dat we in Diederik Samsom een groene bondgenoot zouden hebben, maar helaas blijkt dat een illusie te zijn. Het eerste wat hij doet als onderhandelaar is de groene maatregelen uit het Lenteakkoord overboord gooien. Ik hoop niet dat dit een voorbode is voor wat we de komende jaren op groen kunnen verwachten van een PvdA-VVD kabinet.

PvdA en VVD bezuinigen €155 miljoen op vergroening van de economie. Dat geld was volgens GroenLinks onder meer bedoeld om burgers een goedkope lening te geven voor het isoleren van hun huis, voor subsidie op zonnepanelen en om groepen burgers de mogelijkheid te geven belastingvrij hun eigen schone stroom op te wekken. Daarnaast houden PvdA en VVD de forenzen-subsidie in stand. Dat terwijl het afschaffen daarvan goed is voor het milieu en tot veel minder files leidt.. 

Update maandag 09.45

VVD en PvdA hebben een plan bedacht om de forenzentaks overbodig te maken. Dat meldt RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen. Volgens de Telegraaf zou ook de langstudeerboete op de helling staan.

Zowel Rutte als Samsom zeiden eerder al af te willen van de langstudeerboete, waardoor studenten die te lang over hun studies doen een boete van zo’n 3.000 euro zouden moeten betalen. Dat meldt ook de Volkskrant maandag.

De langstudeerboete gaat dit collegejaar in, maar wordt dus waarschijnlijk alweer snel afgeschaft. Daardoor valt nog eens een financieel gat in de schatkist van 370 miljoen euro.
Ook een meerderheid van de oude Kamer wilde van de boete af, maar stelde als voorwaarde dat er een alternatief komt voor de bezuiniging. Het lukte de partijen in augustus niet deze te vinden. Om de ontstane tekorten in de begroting voor 2013 te dekken, zou nu het vitaliteitspakket worden geschrapt. Dit is bedoeld om oudere werknemers langer aan het werk te houden. Het CDA is daar tegen. Ook wordt naar verluidt geld gezocht bij de WW-premie.

(Volkskrant)

RTL Nieuws schrijft:

De forensentaks werd dit voorjaar bedacht door de Kunduz-coalitie. Zij wilden het woon-werkverkeer per trein en auto laten belasten. De VVD en de PvdA willen de 1,5 miljard euro die de regering misloopt door het afschieten van de forensentaks, voor een deel halen uit het vitaliteitspakket. Dat speciale potje werd ingesteld in plaats van de levensloop/spaarregeling.

Tegen de forenzentaks, die door de Kunduz-partijen overeen werd gekomen, bestaat grote maatschappelijke weerstand. Elf organisaties, van MKB tot Rover en van FNV tot Anwb, presenteren dinsdag een alternatief plan aan de Kamer.

cc-foto: Generaal Gibson

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (313)