Laatste update 09:40
121

Politiek reageert geschokt op Brexit, vooral extreem-rechtse partijen juichen

Donderdag hebben de Britten gestemd om de EU te verlaten met 52 procent die voor stemde. Het Leave-kamp is feest aan het vieren en het is officieel: we gaan afscheid moeten nemen van Groot-Brittannië. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad laat weten op een andere uitkomst gehoopt te hebben. Ook Premier Rutte is teleurgesteld over de uitslag en zij zijn niet de enige politici.

In de video hierboven reageert Tusk op de uitslag. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier spreekt van een verdrietige dag voor Europa.

Het nieuws uit Groot-Brittannië is heel ontnuchterend

Poolse collega Waszczykowski vindt de uitslag slecht nieuws voor Europa:

We willen de Europese Unie allemaal behouden, maar de vraag is nu in welke vorm

De Franse president Hollande houdt spoedberaad met het kabinet. Obama wil eerst contact met Cameron over de verloop van zaken en premier Turnbull van Australië uit ook zijn teleurstelling

De directe invloed op Australië zal er niet onmiddellijk zijn, omdat het enkele jaren duurt voor de onderhandelingen voor een vertrek voorbij zijn. Maar we zien al een terugval op de beurzen
Sommige partijen en politici daarentegen staan te juichen om het vertrek van Groot-Brittannië. De meesten daarvan zijn extreem-rechts en hebben dezelfde ideeën over immigratie en islam als het nationalistische Ukip, voortrekker van het Leave-kamp. De Franse Front National Marine Le Pen ziet het – ondanks de zware economische gevolgen van de bevolking – als een overwinning van de vrijheid.

De Finse premier Alexander Stubb ziet het somber in:

Zeg me alsjeblieft dat ik nog slaap en dat het een slechte droom is. Deze dingen lopen meestal uit in drie stappen: 1. crisis; 2. chaos; 3. een sub-optimale oplossing.
Ik heb het al jaren geroepen. Het is nu tijd voor een referendum in Frankrijk en alle EU-landen

Ook Wilders, de grote blonde leider in Nederland raakt gemotiveerd door de keuze van de Britten en vindt dat Nederland ‘de volgende’ zou moeten zijn maar een meerderheid van de partijen moet er niet aan denken en vindt een Brexit alleen al erg genoeg. VVD-Kamerlid Mulder stelt:

Dit is onontgonnen terrein, dus het is belangrijk om hier rustig en verstandig te werk te gaan. De Britten zijn en blijven een belangrijke bondgenoot en een bevriend land

Premier Rutte is onderweg naar Brussel om met andere Europese leiders de brexit-uitslag te bespreken.

Bron: NOS, The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (121)