6

Politiek wil regionale media helpen, maar weet niet hoe

Journalisten niet geïnteresseerd in regionaal nieuws... SP komt met voorstel voor mediafonds

De Tweede Kamer spreekt woensdag over het persbeleid en de media in de regio. SP-Kamerlid Jasper van Dijk hekelt de journalistiek omdat deze te weinig de regionale macht controleert. Hij pleit daarom voor een mediafonds. Ook wordt de functie van de publieke omroep besproken. Een meerderheid wil dat websites als NOS.nl en Joop.nl verdwijnen omdat ze ‘oneerlijk concurreren’ met de commerciëlen, die te kampen hebben met teruglopende advertentie-inkomsten.

Jasper van Dijk legt uit waarom een mediafonds noodzakelijk is:

Het gaat erom dat de macht wordt gecontroleerd, ook lokaal en regionaal. Als de kritische journalistiek niet op eigen benen kan staan, dan kan een fonds wel helpen. Een domme pers leidt tot domme mensen.”

Zijn collega D66-Kamerlid Boris van der Ham sluit zich bij hem aan, maar wijst op een aantal haken en ogen:

Lokaal is er inderdaad een enorm probleem. Er zijn vergaderingen van gemeenteraden waar echt geen journalist meer bij is. Maar met zo’n fonds moet je uitkijken dat het geen gesubsidieerde journalistiek wordt. Dus hoe je de lokale journalistiek het best kunt steunen, is nog een beetje de vraag.”

Ook is de taak van de publieke omroep onder de loep genomen. Nu steeds meer lokale omroepen verdwijnen, ligt volgens de Tweede Kamer daar de taak van de publieke omroep.

Over de taak van de publieke omroep op het web lijkt een meerderheid het eens. Er moet kritisch gekeken worden of websites als NOS.nl en Joop.nl verboden moeten worden. Deze zouden voor valse concurrentie zorgen voor de commerciëlen. Zo zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis:

Publieke middelen moeten een publiek doel dienen. Het belastinggeld is niet bedoeld om te concurreren met andere snelle online media. Ik wil een helder toetsingskader.

Nu.nl: ‘Oppassen voor valse concurrentie NOS’

Trouw: SP: lokale journalistiek steunen met fonds

Foto ANP: Burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt donderdag voor aanvang van de raadsvergadering in Rotterdam belaagd door fotografen.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)