Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politieke chaos dreigt in Griekenland

  •  
03-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-griekse_verkiezingen_300.jpg
Verkiezingen dreigen het land politiek hopeloos te verdelen
Aanstaande zondag worden de eerste parlementsverkiezingen in Griekenland gehouden nadat het land onder toezicht van de trojka (IMF, ECB en EC) is gekomen. Analisten verwachten een aardverschuiving in het Griekse politieke landschap.
De linkse partij Pasok en de rechtse partij Nieuwe Democratie waren sinds 1974 steeds afwisselend aan de macht. Zondag mogen ze van geluk spreken als ze samen 50 procent van de stemmen krijgen. De partij Nieuwe Democratie wordt volgens peilingen wel de grootste. Maar leider Antonis Samaras wil niet langer samenwerken met de linkse Pasok.
De loonsverlaging, pensioenkorting en andere ingrijpende bezuinigingen hebben veel kiezers boos gemaakt, aldus peilingen en waarnemers. Dat opent de deur voor een verzameling van 32 kleinere partijen. Ze variëren van communisten en nationalisten tot een extreemrechtse partij waarvan het symbool lijkt op een hakenkruis. Peilingen duiden erop dat 10 van deze 32 kleine partijen genoeg stemmen krijgen om de kiesdrempel van 3 procent te overschrijden.
De linkse partij Syriza is bijvoorbeeld tegen het memorandum over de bezuinigingen, maar vóór de euro. Deze partij rekent nu op 7 à 13 procent van de stemmen. “Het is de eerste keer dat we zo veel jongeren onder de 35 jaar zien die onze campagne steunen”, zei Irene Dourou, een kandidaat voor Syriza.
De communistische partij zet zich af tegen de euro. “Andere partijen hebben gelogen”, zegt communistenleider Aleka Papariga. “Ze zeiden dat de EU ons op weg zou helpen naar welvaart, dat salarissen en pensioenen gewaarborgd zouden zijn door de euro.”
De partij Onafhankelijke Grieken gaat nog een stapje verder. “We moeten de EU- en IMF-controleurs eruit schoppen, anders leggen ze volgende maand beslag op de huizen van schuldenaars”, zegt leider Panos Kammenos. “Wij zullen Griekenland bevrijden uit de boeien van het memorandum. Ik wil dat onze kinderen vrij kunnen leven.”
Traditioneel gaan de kopstukken van de verschillende partijen aan de vooravond van de verkiezingen met elkaar in debat. Dit jaar komt dergelijk debat er niet. De kloof tussen de verschillende partijleiders is te groot. Ook openbare toespraken op pleinen komen er niet. De angst voor agressieve reacties van burgers zit er diep in. De politieke partijen houden enkel nog bijeenkomsten achter gesloten deuren, met heel wat security voor de deur.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.