Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politieke partijen gaan nieuwe Kamerleden strenger screenen

  •  
17-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
tweedekamer
Het opstappen van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk van de PvdA, VVD-er Renée Leegte die moest vertrekken vanwege zijn dubbele pet, Louis Bontes en Joram van Klaveren die Wilders de rug toe keerden, om zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraken en Matthijs Huizing (VVD) die vertrok nadat hij was aangehouden met drank op achter het stuur: afsplitsingen en affaires komen altijd voor in de politiek, maar met de komende verkiezingen in aantocht en de affaires en afsplitsingen van de afgelopen jaren, hebben politieke partijen besloten hun nieuwe Kamerleden beter te gaan natrekken voordat ze aan de slag kunnen. Dat schrijft het AD dinsdag.
Verklaring omtrent gedrag Of de extra maatregelen in de huidige politieke tijd voldoende zijn om problemen met Kamerleden in de toekomst te voorkomen is maar de vraag. Toch wil een aantal partijen proberen meer grip op hun kandidaten te krijgen. De VVD gaat alle nieuwe Kamerleden een verklaring omtrent gedrag (VOG) vragen. Daaruit kun je afleiden of iemand geen strafblad heeft bijvoorbeeld. VVD-voorzitter Harry Keizer in het AD:
"Het is van het grootste belang dat mensen die volksvertegenwoordiger worden voor de VVD boven alle twijfel verheven zijn. Daar probeer je als partij alles aan te doen."
De PvdA vraagt deze verklaring omtrent goed gedrag overigens al langer, maar voegt er iets aan toe: minimaal honderd handtekeningen van PvdA-leden zijn er nodig voor het aannemen van een nieuwe kandidaat, anders gaat het niet door. Zo hoopt de partij te voorkomen dat de steun binnen de partij voor leden brokkelt of er toch niet blijkt te zijn.
De SP gaat met een adviseur, Agnes Kant, aan de slag die de selectie van de nieuwe kandidaten ondersteunt. En het CDA werkt met teams van die mensen, waaronder een oud-Kamerlid en een bestuurder.
D66 en GroenLinks zijn niet zo van de strenge regels, lijkt het. Zij baseren hun beslissingen op basis van een aantal uitgebreide sollicitatiegesprekken. Sander Bus van D66, waar onlangs nog Kamerlid Wassila Hachchi punt van discussie werd omdat ze misbruik zou maken van haar wachtgeldregeling, zegt in het AD dat je nooit kunt voorkomen dat iemand misbruik maakt van de wachtgeldregeling maar dat je wel altijd goed moet praten over integriteit binnen de partij.
De PVV – de partij met de meeste afsplitsingen – laat niets los over de selectieprocedure van haar kandidaten. Er hebben zich inmiddels wel, gezien de voorspelde groei van de partij, zo’n zeshonderd nieuwe kandidaten gemeld. Hoe serieus die nagetrokken gaan worden is dus nog de vraag.
Lees het hele verhaal in het Algemeen Dagblad van dinsdag.
Beeld: Wikipedia

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.