15

Politieke reacties op val kabinet Balkenende-IV

Oppositie kijkt uit naar verkiezingen

De nachtelijke val van het kabinet Balkenende-IV zorgt voor een lawine aan reacties. De oppositie is blij, de coalitiepartners likken hun wonden.

De oppositie:

Femke Halsema (GroenLinks): “De PvdA is moedig om uit het kabinet-Balkenende te stappen.”

Alexander Pechtold (D66): “Waar twee vechten, hebben twee schuld. In deze tijd van economische crisis wordt Nederland nu verlost van voortdurende ruzie en gebrek aan leiderschap binnen het kabinet. Alle belangrijke vragen werden uitgesteld en vooruit geschoven. Nederland heeft drie jaar verloren door een gebrek aan ambitie van dit kabinet.”

Agnes Kant (SP): “Ik ben blij dat het woord nu aan de kiezer is, want we staan voor moeilijke keuzes.”

En natuurlijk had ook Geert Wilders (PVV) iets in de melk te brokkelen: “Lang gehoopt, toch gekomen. De vlag kan uit. Dit slechtste kabinet ooit verdiende het niet nog een dag langer te regeren.”

De coalitiefracties:

Pieter van Geel (CDA): “Buitengewoon spijtig. Het kabinet is gevallen op vertrouwen, gebaseerd op ontijdige uitlatingen. Het ging niet meer om de inhoud. Er was iets meer aan de hand. Ik vind het heel jammer omdat het om een zaak gaat die onze jongens en meiden daar raakt.”

Mariëtte Hamer (PvdA): “Teleurgesteld. Het is buitengewoon jammer. Ik heb lang gehoopt dat er toch een oplossing mogelijk was.”

Arie Slob (ChristenUnie): “Een zwarte dag. In tijd van crisis zet je de schouders tegen elkaar aan en dan is het echt heel erg triest dat het kabinet dan valt.”

De officiële persverklaringen van de regeringspartijen zien hier te lezen.

Zie ook: NOS, NRC, Volkskrant, RTL Nieuws.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)