Laatste update 08:59
25

Politieke tegenstander van populistische president Duterte gearresteerd

De Fillipijnse president Rodrigo Duterte staat bekend als een populistische president die moordend zijn problemen oplost. Een van zijn grootste politieke tegenstanders, senator Leila de Lima is nu gearresteerd omdat zij drugsgeld aangenomen zou hebben toen zij minister van Justitie was bij de voorganger van Duterte.

De Lima is een felle tegenstander en roept het kabinet op om de ‘sociopathische seriemoordenaar’ ongeschikt te verklaren. Eerder toen Duterte nog burgemeester van Davao was en er toen al duizenden mensen omkwamen bij drugshandhaving, probeerde de senator – toen werkzaam bij overheidscommissie voor mensenrechten – hem te laten vervolgen. De huidige president maakte haar uit voor het denigrerende en seksistische ‘op seks beluste immorele vrouw’.

Duterte doelt op een vermeende sekstape van De Lima die een relatie had met haar voormalige chauffeur. De video – waarvan niet zeker is of het de senator is die erop staat – wordt door de president gebruikt om De Lima in diskrediet te brengen. Ondanks dat haar seksuele activiteit in haar privéleven niets te maken heeft met haar kritiek op de president krijgt de video in media en het parlement veel aandacht.

De aanklacht tegen De Lima werd vorige week ingediend door gevangen die volgen getuigenissen haar ‘miljoenen pesos’ hebben zien aannemen. Een regelrechte leugen volgens de senator.

Ik ben onschuldig. Er is niets waar van de beschuldigingen dat ik geprofiteerd zou hebben van de drugshandel, dat ik drugsgeld heb aangenomen en drugscriminelen heb beschermd. Het zijn allemaal leugens

Al tijdens de verkiezingscampagne verklaarde hij de oorlog aan criminelen en beloofde hij hen uit te roeien. Ook schepte hij er toen in interviews al over op dat hij zelf ook mensen had vermoord. Sinds Dutertes verkiezing in juni van dit jaar, zijn ruim 7700 mensen die verdacht werden van drugshandel of -gebruik vermoord.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)