Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politieke voorkeur kun je echt ruiken

  •  
16-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
reuk_300.jpg
Proef wijst uit dat gelijkgestemden elkaar onbewust met de neus weten te vinden
Aan politiek zit soms een luchtje. Maar dat blijkt ook letterlijk zo te zijn. Amerikaanse wetenschappers achterhaalden dat mensen met dezelfde politieke voorkeur elkaar feilloos lekker vinden ruiken dan tegenstanders.
Het moet opgemerkt worden dat de wetenschap steeds meer de nadruk legt op de invloed van biologische factoren op politieke overtuigingen. Zo werd al eerder aangetoond dat mensen die biologisch aanleg hebben voor angstgevoelens er meestal conservatieve ideeën op na houden. Ook werd al eens aangetoond dat partners met hun neus de personen weten te vinden die genetisch het best bij ze passen om succesvol nageslacht te verwekken.
Nu is door wetenschappers achterhaald dat de neus ook politiek van belang is.
6881485014_cbca8c8401_n
146 proefpersonen tussen de 18 en 40 jaar werden ondervraagd over hun politieke denkbeelden door wetenschappers van de Amerikaanse Brown University. Vervolgens werden ze ingedeeld variërend van “zeer progressief” tot “zeer conservatief”. 21 deelnemers die op een van beide flanken sterk scoorden werden geselecteerd, 10 progressieven en 11 conservatieven.
De 21 proefpersonen moesten zich wassen met reukloze zeep en daarna 24 uur per dag een verbandgaasje onder hun oksel plakken. Ze mochten niet roken, drinken, noch deo gebruiken. 
Een week later werden 125 vrijwilligers verzameld waarvan de politieke overtuiging werd vastgesteld. Deze personen moesten ruiken aan de verbandjes en aangeven hoe aantrekkelijk ze de geur vonden. Toen bleek dat mensen geuren van personen met wie ze een politieke overtuiging delen aantrekkelijker vinden.
cc-foto: Edward Simpson

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.