13

‘Politiemensen raken bevooroordeeld door werk in probleemwijk’

Maak agenten meer weerbaar, zegt onderzoeker ... Nu zijn ze slecht voorbereid op werk in probleemwijk

Politieagenten zijn slecht voorbereid op het werk in probleemwijken. Ze voelen zich onveilig en beoordelen daardoor situaties vaak verkeerd. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Artie Ramsodit-de Graaf. BNR sprak met haar.

Ramsodit liep voor haar onderzoek met veel politiediensten mee. Ze ontdekte dat politiemensen tijdens het draaien van hun werk in probleemwijken bevooroordeeld raken. BNR citeert:

Het risico in die wijken is dat de politie al het contact met allochtonen als problematisch gaat beschouwen. Dat is natuurlijk niet zo, alleen het risico bestaat wel.

Volgens de onderzoekster is hier bij de politieopleiding te weinig aandacht voor:

Als je daadwerkelijk het dagelijkse politiewerk meemaakt, doe je ervaringen op. Die ervaringen doen iets met jou. Daarmee om te leren gaan, dat leer je niet.”

“Ik denk dat weerbaarheid opmerkzaam maakt. Daarmee bedoel ik dat als politiemensen zich veiliger voelen, ze ook opmerkzaam en alerter kunnen zijn naar hun omgeving toe en beter in contact kunnen treden met het individu, en de frames die ze hebben, makkelijker kunnen loslaten.

Artie Ramsodit-de Graaf promoveert woensdag op haar onderzoek aan de Tilburg University, aldus BNR.

BNR: ‘Maak agent weerbaarder’

Foto-cc: Martin de Witte

Geef een reactie

Laatste reacties (13)