17

Politieprotest: minder bonnen uit onvrede over cao

Alleen nog bekeuringen bij 'grove schendingen' ... Politiebond bezorgd over inzet wijkagenten buiten hun taken

De politievakbonden gaan maandag over tot acties om een nieuwe cao af te dwingen. De bonden ACP, NPB, ANPV en VMHP hebben hun leden opgeroepen om alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij ‘grove schendingen’ van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven.

Dat schrijft de Volkskrant. De actie is aangekondigd nadat minister Opstelten van Veiligheid en justitie niet had gereageerd op een deadline die de bonden hadden gesteld. De minister had tot zondagavond 18 uur de tijd gekregen ‘met toezeggingen te komen die serieuze onderhandelingen mogelijk maken’.

De minister had op vrijdag gezegd de eisen van de bonden niet reëel te vinden. De politie zit al vier jaar op de nullijn en de bonden eisen dat daar verandering in komt. Ze willen onder meer een loonsverhoging van 3,3 procent en een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt.

De politiebonden maken zich daarnaast zorgen over de inzet van wijkagenten. Die worden steeds meer ingeroosterd voor incidenten, zoals ongevallen of inbraken, waardoor ze aan hun oorspronkelijke taken niet of nauwelijks meer toekomen. Gerrit van de Kamp van de ACP:

Er is gewoon de keiharde afspraak dat de wijkagenten wijkagentenwerk doen. Wat wij zien is dat er heel veel andere prioriteiten zijn waar ze op ingezet worden.

Nu veel politiebureaus gaan sluiten zal de rol van wijkagenten volgens de bonden steeds belangrijker worden als aanspreekpunt. Dat mag niet verdwijnen. In de loop van volgende week zal meer bekend worden over vervolgacties.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)