49

Politie onderzoekt racistische comments slavernijherdenking

De politie van Amsterdam heeft een onderzoek ingesteld naar de discriminerende en racistische comments die op social media geplaatst werden onder de livefeed van de slavernijherdenking. De NOS en AT5 zonden beiden de herdenkingsdienst in het Amsterdamse Oosterpark uit via facebook, waarna er de meest verschrikkelijke, racistische commentaren achter werden gelaten.

Politiecommissaris Pieter-Jaap Aalsberg noemt de racistische comments in een gesprek met AT5 ‘fors grensoverschrijdend’ en wil samen met het Openbaar Ministerie onderzoeken hoe strafbaar de opmerkingen zijn. Aalsberg wil ook vooral een signaal afgeven: ‘Dit soort anonieme opmerkingen willen we uit de anonimiteit halen. Ook op internet ben je niet anoniem. Wij willen zo laten zien dat wij in onze stad geen racisme en discriminatie tolereren.’

Er werden opmerkingen onder de dodenherdenking geplaatst als: ‘heeft de apenheul een nieuw park geopend?’ en ‘Zou herdacht moeten worden als hollands glorie 😂’ en ‘Lang leven de voc’. Tot nu toe heeft een persoon de stap genomen om aangifte te doen tegen verschillende opmerkingen van de racisten, maar de politie verwacht er nog meer. De Amsterdamse politiecommissaris wil een dossier maken van aangiftes om de krachten te bundelen.

Bron: NOS
Lees ook: Racisten gaan los onder livefeed slavernijherdenking

Foto: cc Silvia Maggi

Geef een reactie

Laatste reacties (49)