44

Poolse Geert Wilders: Vluchtelingen brengen parasieten mee

Oud-premier verzint ziektes om angst te zaaien

De voormalige Poolse premier Jarosław Kaczyński heeft in eigen land voor ophef gezorgd door te stellen dat moslimmigranten ‘zeer gevaarlijke ziektes naar Europa brengen’. De extreemrechtse politicus, nu leider van de grootste oppositiepartij, heeft zijn uitspraken gedaan in aanloop naar de verkiezingen op 25 oktober waar hij de voorspelde winnaar van is.

Kaczyński is de leider van de ultrarechtse politieke partij Wet en Gerechtigheid (Pools: PiS). Hij beweert dat de huidige Poolse regering een geheim plan heeft opgesteld waarin staat dat het land meer dan 100.000 gevluchte moslims zal gaan huisvesten. Volgens hem hebben moslimmigranten elders in Europa al voor uitbraken van cholera en dysenterie gezorgd en dragen ze ‘allerlei soorten parasieten en protozoa’ mee, die ‘niet gevaarlijk zijn voor díe mensen, maar wel voor ons.’

Politieke tegenstanders van de nationalistische Kaczyński hebben woedend gereageerd op de uitlatingen van de voormalige premier die vergelijkbaar zijn met hoe Adolf Hitler over joden sprak. Volgens Marek Sawicki, de huidige minister van Landbouw, doen de uitspraken denken aan ‘oude en valse sentimenten uit de tijd van de oorlog’.

Ook de linkse politicus Andzej Celinski sprak zijn afschuw uit:

‘Mensen bang maken met parasieten is de taal van de nazi’s.’

Hoewel velen geschokt reageerden op de nazi-retoriek van Kaczyński, kent het land een vruchtbare bodem voor dergelijke xenofobe sentimenten. Vooral als het om moslims gaat. Polen kent een van de meest etnisch en religieus homogene bevolkingen van Europa. Uit recente polls kwam naar voren dat 56 procent van de Polen tegen opvang van asielzoekers is en maar 8 procent voor. In een dergelijk xenofoob klimaat is het een koud kunstje om beperkt geïnformeerde mensen domme, kwaadaardige ideeën in het hoofd te prenten. Eenzelfde werkwijze zien we in eigen land waar Geert Wilders de nationalistische sentimenten ophitst door het voorlezen van verzonnen brieven in de Kamer. 

De huidige premier Ewa Kopacz haastte zich na de uitspraken van Kaczyński om te zeggen dat er helemaal geen geheim plan bestaat voor het huisvesten van 100.000 moslims. De zittende regering zal volgens afspraak ongeveer 4.500 vluchtelingen opnemen. De Poolse Katholieke Kerk, die in het land veel macht uitoefent, heeft de kerkgemeenschappen opgeroepen vluchtelingen ‘broederlijk’ op te vangen en met respect te behandelen. 

Bron: Politico
cc-beeld: Piotr Drabik

Geef een reactie

Laatste reacties (44)