Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poolse moeders demonstreren voor hulp aan vluchtelingenkinderen

  •  
24-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
POLAND  - EU -  BELARUS  - MIGRANTS

© Women take part in demonstration initiated by Polish mothers in front of the border guard office in Micholowo to protest against the deportation of migrants to Belarus on October 23, 2021. C

Poolse moeders hebben dit weekend gedemonstreerd bij de grens met Belarus. De vrouwen pleiten voor humanitaire hulp aan de duizenden vluchtelingen die in het beboste niemandsland tussen Belarus en Polen leven, meldt Deutsche Welle.
De vluchtelingen zijn een speelbal in een cynisch steekspel tussen Belarus en de Europese Unie. De Belarussische president Alexander Loekasjenko stuurt de vluchtelingen naar Polen als represaille voor de sancties die de EU aan zijn land heeft opgelegd.
De Poolse regering heeft op haar beurt een hek met prikkeldraad neergezet bij de grens met Belarus. Vluchtelingen die toch het land binnenkomen, worden aangevallen. Poolse grenswachten blokkeren de doorgang, en Belarus neemt de vluchtelingen niet terug.
De Poolse autoriteiten hebben journalisten en hulpverleners verboden om zich in het grensgebied te begeven. Voor de moeders is dat onverteerbaar. “We kunnen niet aan de kant blijven staan als kinderen weken moeten doorbrengen in een koud, nat, donker bos op Pools grondgebied”, aldus de organisatoren van de demonstratie.
Onder meer Jolanta Kwasniewska en Anna Komorowska, echtgenotes van voormalige Poolse presidenten, waren bij het protest aanwezig. Ook Danuta Walesa, de vrouw van Nobelprijswinnaar Lech Walesa, ondersteunt de actie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.