Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poolse premier Tusk nieuwe president EU

  •  
30-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
tusk_300.jpg
Italiaanse minister Federica Mogherini nieuwe buitenlandvertegenwoordiger
De christendemocraat annex conservatieve liberaal Donald Tusk (57) wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Hij volgt de Belg Van Rompuy op die de functie vijf jaar vervulde. Tusk was onder meer de favoriete kandidaat van Merkel en Cameron. Een van de nadelen van de man, die in Polen twee kabinetten leidde, is dat hij geen Frans en amper Engels spreekt.
Bekijk meer video’s van vtmnieuws op
De naam van Tusk als opvolger werd vroegtijdig bekend door een blunder, schrijft de Vlaamse zender VTM (zie video boven):
Bij het begin van de Europese top kwam de Cypriotische president Anastasiadis even praten met Van Rompuy. “We hebben nieuws? Donald is oké?”, vraagt hij. Van Rompuy bevestigt: “Ja, maar hou het voor jezelf.” Klein detail: de microfoons stonden open en dus is het onderonsje meteen opgepikt door enkele aanwezige journalisten.
Tusk heeft beloofd te gaan werken aan zijn talenkennis. 
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en topdiplomaat Federica Mogherini (41) werd aangewezen als de nieuwe buitenlandvertegenwoordiger van de EU. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.