40

Poolse werknemer moet straks net zo veel verdienen als Nederlandse collega

De Europese ministers van Sociale Zaken zijn het eens geworden over de aanpak van ‘sociale dumping’ op de arbeidsmarkt. Vanaf 2021 moeten werknemers waar dan ook in de EU voor gelijk werk, gelijk loon ontvangen. Dat houdt dus in dat een Poolse werknemer in Nederland straks hetzelfde moet verdienen als zijn Nederlandse collega.

Het akkoord betekent een laatste succes van Lodewijk Asscher als aftaaiend minister van Sociale Zaken. Als bewindsman maakte Asscher zich al jaren hard voor een regeling over gelijk loon. Maandag, na een halve dag onderhandelen, waren de meeste EU-ministers het dan eindelijk eens. Alleen Polen en Hongarije stemden tegen.

Werknemers mogen volgens het nieuwe akkoord straks ook nog maar 12 maanden gedetacheerd worden in een ander land, met een uitloop van zes maanden. Daarna mogen zij nog wel in een ander EU-land aan het werk, maar dan gewoon volgens de cao-voorwaarden van het betreffende land. Dat houdt in dat ze dus niet meer het minimum betaald mogen krijgen en ook voor een eventuele dertiende maand in aanmerking komen.

De enige sector die vooralsnog uitgezonderd is van de nieuwe regelingen, is de transportsector. Omdat chauffeurs meerdere landen doorkruisen tijdens hun werkzaamheden, is nog niet goed vast te leggen in welk land zij aan het werk zijn. Het akkoord zal dan ook pas in werking treden als ook binnen de transportsector duidelijke regels zijn opgesteld.

Het Europees Parlement moet nog formeel instemmen met het akkoord, maar dat lijkt gezien een meerderheid van voorstanders een formaliteit te zijn. Tegenstanders Polen en Hongarije kunnen het besluit nog aanvechten bij het Europees Hof, zoals zij ook deden bij het akkoord over het herverdelen van vluchtelingen.

Bron: NOS / cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (40)