Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Popdiva verovert Israël met de taal van Ahmadinejad

  •  
21-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Rita300.png
Zangeres Rita: 'Iraanse taal en de bijbehorende cultuur is meer dan taal van het geweld'
De bekendste zangeres van Israël is een geboren Iraanse en verhuisde op jonge leeftijd net als veel andere joden naar het land waar haar een grootse carrière te wachten stond. Na 25 jaar lang de hitlijsten te hebben aangevoerd, en met 37 hits de succesvolste zangeres ooit te zijn, besloot Rita Jahan-Fruz dit jaar een album uit te brengen waarin alle nummers in het Perzisch worden gezongen. Een taal gezongen die in Israël vooral doet denken aan de oorlogsretoriek van Ahmadinejad.
Journalist Bahram Sadeghi reisde af naar Israël en schreef in de Groene Amsterdammer een portret. Een fragment:

Haar Perzische cd stuitte in haar omgeving op weerstand. Collega’s en kennissen spraken haar aan met vragen als: ‘Ga je nu in de taal van Ahmadinejad zingen?!’ Rita: ‘Vergeet niet dat de enige keren dat we in Israël de Perzische taal op de tv horen het gaat om de dreigementen die Ahmadinejad en zijn regering aan het adres van Israël uiten. Alleen al van zijn stem raken we hier in paniek. Maar ik wilde laten zien dat de Iraanse taal en de bijbehorende cultuur meer is dan de taal van het geweld. Iran heeft in de loop der geschiedenis zoveel moois voortgebracht dat het jammer zou zijn als de taal van de huidige extremisten het enige geluid zou zijn dat mensen in het buitenland zouden horen.’
Lees het hele interview in de Groene: ‘Mijn muziek breekt door de vijandigheid heen’

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.