Laatste update 21:43
15

Populaire Trump-fan op Twitter blijkt Russische propaganda-operatie

Ze heette Jenna Adams en haalde met haar bijtende tweets over allerhande zaken vaak de media. Aanvankelijk waren het vooral commentaren op beroemdheden als Kim Kardashian maar in de loop der tijd werd ze steeds politieker en begon steun te verlenen aan extreem-rechts in de Verenigde Staten en vooral aan Donald Trump. Haar tweets werden veelvuldig aangehaald, in het Nederlandse taalgebied vooral door Vlaamse media. In 2016 publiceerde in Nederland Cosmogirl een van haar succesvolle tweets over Kim Kardashian. En de Vlaamse publieke omroep haalde Adams aan met haar commentaar op de critici die vooraf hadden geroepen te zullen emigreren als Trump zou winnen.

In sommige gevallen gingen bekende personen, zoals actrice Roseanne Barr, met haar in discussie. Al die publiciteit leverde haar uiteindelijk een schare van 70.000 volgers op. Ze slingerde het verhaal in de wereld dat de Amerikaanse Burgeroorlog helemaal niet om de afschaffing van de slavernij draaide maar gewoon om geld, een thema voor geschiedsvervalsing dat door de regering Trump en extreem-rechtse bronnen steeds vaker wordt opgevoerd. Ook stelde ze in een artikel op Medium voor de segregatie weer in te voeren, een opinie die veel los maakte.

The Daily Beast onthult nu dat het account een creatie was van de Internet Research Agency, een zogeheten trollen-farm in St Petersburg dat de controle had over duizenden trollenaccounts om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Het account is inmiddels door Twitter gesloten. Haar eigen website bestaat niet meer.

In augustus werd bekend dat David Jones, op Twitter een prominent voorstander van Brexit met 100.000 volgers, evenmin echt bestond en ook een Russische operatie was.

cc-foto: Jenn and Tony Bot

Geef een reactie

Laatste reacties (15)