Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Populariteit Erdogan daalt net zo hard als de Lira

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
erdogan-2155938_640
Hét stokpaardje van de Turkse president Erdogan, een bloeiende economie, lijkt zich bliksemsnel tegen hem te keren nu de Turkse munt, de Lira, al enige tijd een duikvlucht neemt. Dit meldt al Monitor. Volgens Metropoll, een opiniepeilingsbureau uit Ankara, is het percentage Turken dat achter hun president staat in een maand tijd gedaald van 53,1% naar 44,5%:
Sinds het begin van dit jaar verloor de Lira zo’n 40% van haar waarde ten opzichte van de dollar. Het verleidde Erdogan ertoe de Amerikaanse president Trump te beschuldigen van economische oorlogsvoering. Een Amerikaanse boycot van Turks staal hielp ook al niet de relatie te verbeteren. Omdat veel Turkse investeringen in de afgelopen jaren zijn gedaan in buitenlandse valuta (bijvoorbeeld in dollars; red.) moet het land op korte termijn leningen herfinancieren om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen. Dit wordt nog een helse klus, omdat ratingsbureau’s als Moody’s inmiddels 20 Turkse financiële instellingen een lagere status heeft toegekend, waardoor lenen duurder wordt voor die instellingen.

Meer over:

economie, turkije, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.