27

Populisten halen opnieuw bakzeil in Zwitserland

Een Zwitsers referendum over een voorstel dat het Zwitserse recht boven internationale afspraken en verdragen wil plaatsen, is vandaag op een enorme deceptie uitgelopen voor initiatiefnemers van de conservatieve nationalistische SVP (Zwitserse Volkspartij). Maar liefst twee derde van de kiezers wees het voorstel van de populisten van de hand. Met het duidelijke “Nee” van de Zwitsers is een belangrijke aantasting van het internationaal recht en volkenrecht voorkomen.

Een voorstel om subsidie te geven aan boeren die de hoorns van hun vee laten groeien haalde het evenmin bij de volksraadpleging, die in Zwitserland standaard vier keer per jaar gehouden wordt. Er werd daarnaast gestemd over de vraag of de sociale dienst privédetectives mag inzetten bij vermoedens van misbruik. Daar bleek wel een meerderheid voor.

Eerder dit jaar werd een populistische aanval van rechtse partijen op een van hun favoriete doelwitten, de publieke omroep van Zwitserland, ook al met massale weerstand afgeslagen. Op initiatief van de jongerenbeweging van de rechts-liberale FDP werd toen een referendum gehouden voor afschaffing van de verplichte omroepbijdrage, maar dat voorstel werd door meer dan 70 procent van de kiezers afgewezen.

Cc-foto: ka2rina

Geef een reactie

Laatste reacties (27)