Laatste update 13:35
42

Populisten raken slaags in Rotterdam

Net als zijn grote voorbeeld Donald Trump is Geert Wilders overgegaan tot het permanent campagne voeren, ook als er helemaal geen verkiezingen in zicht zijn. De leider van de PVV, die na na maandenlang gloriëren in de peilingen bij de afgelopen stembusrace een teleurstellende winst boekte, zorgt daarbij voor ontzetting onder zijn medestanders. Niet in het minst omdat hij kiest voor een persoonlijke aanval op het kopstuk van de Leefbaar-partij, oud-Kamerlid voor de LPF Joost Eerdmans. En net als Trump doet hij dat via Twitter.

Nu zijn rol in de landelijke politiek voorlopig weer is uitgespeeld, richt Wilders alle energie van zijn twitterende vingertoppen op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden pas volgend jaar maart plaats maar dat deert de PVV-leider niet. Belangrijkste doelwit is Rotterdam. Met een precisiebombardement aan tweets probeert Wilders zijn rivaal daar, de uiterst succesvolle populistische partij Leefbaar Rotterdam van wijlen Pim Fortuyn, zo zwaar mogelijk te beschadigen.

Leefbaar-leider Joost Eerdmans, die zijn partij lokaal wél de tot grootste wist te maken en de stad bestuurt in een coalitie met D66 en CDA, wordt door Wilders openlijk uitgemaakt voor ‘slapjanus’. De Telegraaf meldt dat die persoonlijke aanval hard aankomt in de Leefbaar-gelederen. Zelfs bij een politicus die jarenlang senator was voor de PVV, Ronald Sørensen.

Leefbaar-oprichter Ronald Sørensen vindt de tirade ’not done’. „We zijn geestverwanten”, zegt hij boos. „Je zo uitlaten is niet sjiek.” De partij van wijlen Pim Fortuyn zit sinds 2002 in de gemeentepolitiek. Tussen Leefbaar en de PVV waren altijd warme banden. Maar nu wil de PVV voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Met het gescheld probeert Wilders de Leefbaar-kiezer los te weken, zo denken ze bij die partij.

Ook prominente LPF’ers zoals Mat Herben, die het gedachtegoed van wijlen Pim Fortuyn levend probeert te houden, reageren geschokt op de onverwachte aanval. Eerdmans zelf wijst er op dat zijn partij als een van de weinige de PVV niet uitsluit. “Daar zou ik iets zuiniger mee omgaan,” zegt de wethouder die ook bekend is vanwege zijn doortastende inzet voor slachtoffers van lafhartige criminaliteit.

Wilders maakt met de aanval op zijn geestverwanten een opvallende draai. Toen hij zelf nog geen politieke ambities had in Rotterdam adviseerde hij zijn kiezers juist op Leefbaar te stemmen. Ook onderhield hij goede contacten met Eerdmans in de tijd dat hem dat publicitair nog gunstig uitkwam.

Een verklaring voor de permanente campagne is dat de PVV de hete adem van Thierry Baudet in de nek voelt, die met zijn Forum voor Democratie uit het niets twee zetels in de Kamer heeft bemachtigd en die opmars zeker ook lokaal gaat doorzetten. Dat deze partijen vissen in dezelfde vijver als het om kiezers gaat, wordt steeds duidelijker. De beheerder van de schokkende racistische Facebook-pagina Ginnegappen bijvoorbeeld verklaarde tegenover RTL dat hij in tegenstelling wat gedacht wordt geen PVV stemt maar Forum voor Democratie.

cc-foto: Frans Schouwenburg

Geef een reactie

Laatste reacties (42)