26

Populisten vangen bot bij Zwitsers

Zwitsers wijzen immigratiebeperking af … Terughalen van goud ook afgewezen

Zwitsers hebben zich zondag uitgesproken tegen de populistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Via een referendum stemden de Zwitsers tegen het terughalen van goud dat in het buitenland ligt opgeslagen. Ook een voorstel over het drastisch inperken van immigranten haalde geen meerderheid.

De rechtse milieubeweging Ecopop had een voorstel ingediend om het aantal immigranten tot een zesde deel van het huidige totaal in te perken. Daartegen werd door 74 procent van de kiezers niet mee ingestemd.  Dat betekent dat rijke buitenlanders die in het land wonen, maar er niet werken hun belastingvoordelen houden.

In geen enkel kanton van de 26 was er een meerderheid om de goudvoorraad in het buitenland naar het Alpenland terug te halen. De opkomst van 48 procent. Hoewel het voorstel van de SVP geen schijn van kans lijkt te hebben gehad, had het toch gevolgen kunnen hebben voor Nederland. Het voorstel hield ook in dat de nationale bank minstens 20 procent van haar reserves in goud zou hebben dat zij geen goud meer zou mogen verkopen. Tijdens de oorlog hebben de nazi’s goud uit de kluis van de Nederlandsche Bank geroofd. Nederland doet nog altijd moeite om het goud terug te krijgen.

Volkskrant: Zwitsers wijzen terughalen goud af

Reformatorisch Dagblad: Zwitsers wijzen immigratiebeperking af

cc-foto: Gato gato gato

Geef een reactie

Laatste reacties (26)