Laatste update 12:30
8

Populisten veroorzaken Finse regeringscrisis met extreemrechtse koers

Weer een grauwe, stormachtige dag voor de patriottische lente die Wilders voor Europa heeft afgekondigd. In Finland is de regeringscoalitie met de populistische Finnenpartij, voorheen bekend als Ware Finnen, omgevallen. Premier Juha Sipilä van de centrumrechtse Centrumpartij heeft via Twitter laten weten niet verder te willen regeren met de nationalistische coalitiepartner. Die laatste stelde afgelopen weekend de extreemrechtse europarlementariër Jussi Halla-aho aan als nieuwe leider. Halla-aho wil zijn partij, die bij de vorige verkiezingen nog als tweede eindigde, verder richting de radicale flank duwen.

Kort na de benoeming van de omstreden Halla-aho schreef premier Sipilä op Twitter: ‘Einde discussie. Ons voorstel: Er is geen basis voor verdere samenwerking met De Finnenpartij.’ Een uitspraak die later herhaald werd door Petteri Orpo, minister van Financiën en leider van de andere coalitiepartner Nationale Coalitie.

De Finnenpartij is een rechts-nationalistische partij die ondanks een stevige extreemrechtse aanhang, zelf tot dusver rechts van het midden op het politieke spectrum bleef. Met de benoeming van Halla-aho tot partijleider is de kans groot dat daar verandering in komt. Halla-aho is bijvoorbeeld vurig pleitbezorger van een Finse afscheiding van de Europese Unie en werd in 2012 door het hooggerechtshof veroordeeld tot het betalen van een boete van 400 euro omdat hij een artikel had geschreven waarin hij de islam koppelde aan pedofilie en Somaliërs aan diefstal. Vanwege de vele racistische reacties die op het artikel volgden, bepaalde de rechter dat de politicus zich schuldig had gemaakt aan verstoring van religie en aanzetten tot discriminatie.

Hallo-aho stelde ook voor sancties op te leggen aan organisaties die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee. In 2011 schreef de europarlementariër op Facebook dat de Griekse schuld alleen kon worden opgelost door een militaire dictatuur in te voeren. Die uitspraak leverde hem en De Finnenpartij een tijdelijke schorsing in het Europarlement op.

Tussentijdse verkiezingen zijn zeldzaam in Finland en de kans is groot dat De Finnenpartij als coalitiepartner wordt vervangen door een andere partij. Of twee partijen, nu zowel de Christen Democraten als ook de Zweedse Volkspartij hebben laten weten te willen onderhandelen met Sipilä.

Zonder De Finnenpartij heeft de coalitie gezamenlijk slechts 86 zetels in het 200 zetels tellende parlement. Als de Christen Democraten en Zweedse Volkspartij de plek in de coalitie overnemen, wordt er geregeerd met de kleinst mogelijke meerderheid: 101 zetels.

Bronnen: The Guardian, Politico / cc-foto: FinnishGovernment

Geef een reactie

Laatste reacties (8)