22

Populisten veroveren de wereld, Mein Kampf duikt weer op en salafisten houden moslims voor de gek

Francisco van Jole spreekt met historicus Han van der Horst over Brazilië waar het Nationaal Museum afbrandde en een ultrarechtse populist serieus kans maakt president te worden. Het zou betekenen dat alle grote landen in de wereld – Brazilië, India, Rusland, Verenigde Staten en China – in handen zijn van types die weinig ophebben met democratie. Gaan we een duistere eeuw tegemoet?

In dat licht vertelt Han ook over de heruitgave van Mein Kampf in het Nederlands, wat dat boek betekent en waarom je het zou moeten lezen. Er staat precies in beschreven wat Hitler van plan was. Han vertelt waar het succes van Hitler op gebaseerd was en hoe je dergelijke gevaarlijke bewegingen kunt herkennen. (vanaf 06:45)

Tot slot gaat het over de aantrekkingskracht van het salafisme, een gitzwarte religieuze stroming die zich graag presenteert als de ‘zuivere islam’. Die claim is nergens op gebaseerd en het is zeer onwaarschijnlijk dat toen Mohammed nog leefde zijn aanhangers zich gedroegen als salafisten. (vanaf 17:10)

Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 (RSS-feed). Of via iTunes en abonneer je. Of Stitcher.

cc-foto: Ron

Geef een reactie

Laatste reacties (22)