Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Populisten willen taalzuivering: Geen haboob

  •  
22-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
haboob_300_01.jpg
Term voor extreme zandstorm 'haboob' taboe in Arizona wegens arabische oorsprong … Maar wat nu met algebra?
De Amerikaanse staat Arizona wordt geteisterd door ongekend hevige zandstormen. Omdat ze zo uitzonderlijk zijn en verschillen van gewone zandstormen, werd dit jaar de term ‘haboob’ veelvuldig door diverse media gebruikt. Tot grote ergernis van de vele populisten die de boerenstaat telt, want Arabische termen om Amerikaanse dingen te omschrijven, dat kan natuurlijk niet.
Arizona kwam de afgelopen tijd in het nieuws wegens verstrekkende maatregelen tegen ‘vreemdelingen’. Zo wordt er nu onder particulieren geld ingezameld om een muur te bouwen bij de grens met Mexico. Maar ook de taal moet dus gezuiverd worden.
Eén van de reageerders van The Arizona Republic schrijft:
Ik ben beledigd dat lokale nieuwsploegen dit soort stormen nu een haboob noemen. Hoe denken ze dat onze soldaten zich zullen voelen als ze terug komen naar Arizona en een term uit het Midden-Oosten horen?’
De term ‘haboob’ is echter niet uniek. Als de soldaten er daadwerkelijk een probleem mee zouden hebben, zullen ze zich ook verre moeten houden van woorden als ‘zero’, ‘algebra’ en ‘pyjama’s’, allen ook afkomstig uit het Arabisch.
Ook in Nederland maken we gebruik van veel Arabische leenwoorden. Een lijstje:
algebra –  al-jabr admiraal – amir-al-bahr caravan – karawan cijfer – sifr divan – diwan elixer – al-iksir fanfare – farfar gazelle – gazal gips – jibs karaf – gharaffa luit – al-ud magazijn – makazin mokka – muhka
Ken je nog andere Arabische leenwoorden die er niet tussen staan? Vul het rijtje aan!
cc-foto: Crochetgal
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.