116

Populistenclub geeft Wilders-critici aan bij politie

VARA  zou aanzetten tot geweld tegen Geert Wilders

De Populistische Omroep Nederland (PON) heeft de VARA en Paul de Leeuw aangeklaagd wegens ‘het aanzetten tot geweld tegen Geert Wilders’. De VARA en andere prominenten, waaronder Peter R. de Vries, zouden zich schuldig maken aan het zwartmaken van de politicus. De aspirant-omroep is opgericht door Leefbaar Zuid-Holland Statenlid Ronald Sørensen (en kandidaat Eerste Kamerlid voor de PVV) en wil in 2015 toetreden tot het publieke bestel.

Volgens clubvoorzitter Ronald Katee bepalen publieke figuren als Peter R. de Vries, Thomas van der Dunk, cartoonist Adriaan Soeterbroek, blogger Michael Blok en PvdA-politica Fatima Elatik de toon van het debat, waarmee ze “het liquideren van Geert Wilders gerechtvaardigd laten lijken”. Katee grijpt zelf terug naar het verleden en trekt de vergelijking met de moord op Pim Fortuyn:

De daarbij gebruikte methode van gelijkstelling en vergelijking van Fortuyn met Mussolini en Hitler en diens partij de LPF met het fascisme en nazisme, wordt nu opnieuw gebruikt om ook het liquideren van Geert Wilders gerechtvaardigd te laten lijken.”

Pim Fortuyn is vermoord door Volkert van der G., een extremistische dierenrechtenactivist, maar PON lijkt in een groter complot te geloven. Dit in navolging van Peter Siebelt, ‘onderzoeksjournalist’ gespecialiseerd in complottheoriën. Siebelt verklaarde eerder:

GroenLinks en de Socialistische Partij, twee parlementaire vertegenwoordigers […], hebben banden met allerlei buitenlandse terreurbewegingen. […] Ik vreesde dat een terrorist tegen Pim zou worden ingeschakeld.

Peter R. de Vries zou bij Pauw en Witteman de huidige politieke situatie in Nederland met de jaren dertig hebben vergeleken, en dat mag niet van de PVV. Volgens PON is de VARA strafbaar omdat de VARA “een podium aan dit soort geluiden geeft”. Dat Wilders zelf niet vies is van vergelijkingen met de Tweede Oorlog wisten we al toen hij in 2007 in een open brief in de Volkskrant de Koran met Mein Kampf vergeleek, maar vrijheid van meningsuiting geldt binnen de ondemocratische partij alleen voor de Leider.

Het is opmerkelijk dat het bericht over de aanklacht op 4 mei openbaar is gemaakt. De dag van de dodenherdenking en één dag na de dag van de persvrijheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)