Laatste update 17:04
32

Populistische regering Italië is finito

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft het ontslag van zijn kabinet ingediend. Vorige week kondigde de extreemrechtse vicepremier Matteo Salvini van de Lega een motie van wantrouwen aan. Hij hoopte met het wegsturen van de regering nieuwe verkiezingen te kunnen uitlokken. Conte heeft het niet zover laten komen en is zelf afgetreden. Dat kan het plan van Salvini dwarsbomen omdat president Sergio Mattarella nu ook kan proberen een andere coalitie te laten vormen die verder regeert. NRC schrijft:

Salvini zinspeelt al langer op nieuwe verkiezingen. De Lega doet het goed in de peilingen en Salvini hoopt Conte bij eventuele verkiezingen op te volgen als premier. Conte verweet op zijn beurt Salvini zijn eigen belang en dat van zijn partij boven het landsbelang te stellen. „Zijn besluiten vormen een serieus risico voor dit land”, aldus de vertrekkend premier.

Een mogelijke coalitie is die er een van de populistische 5-sterren beweging met linkse partijen. Of dat lukt is de vraag want onder de populisten zijn daar felle tegenstanders van. aan de andere kant heeft de beweging zwaar te lijden gehad onder de samenwerking met de Lega.

Salvini leek de afgelopen dagen spijt te hebben van zijn provocatie en trachtte nog in gesprek te komen met de 5-sterren beweging maar die voelden daar weinig voor.

Het gevallen kabinet is de eerste volledig door populisten bezette regering van West-Europa in decennia. De coalitie werd gekenmerkt door aanhoudende interne twisten. De regeerperiode duurde 445 dagen. Italië verkeert in grote crisis, de economische groei is vrijwel gestagneerd en het land kampt met een enorme schuldenlast.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)