15

Portugal en ex-kolonie Angola: de rollen omgedraaid

Angolezen investeren honderden miljoenen in Portugal; Portugese gastarbeiders werken massaal in Angola

De Amerikaanse website Politico staat stil bij de opvallende omkering in de relatie tussen de oude kolonisator en zijn vroegere kolonie. Rijke Angolezen investeren inmiddels vele honderden miljoenen in het oude moederland en zijn actief in zo ongeveer alle economische sectoren daar. We brengen weer iets van ambitie terug in de Portugese financiële sector, zei een van de investeerders onlangs.

En daar worden ze onthaald als sterren. Toen miljardair Isabel dos Santos in Porto de opening van een kunsttentoonstelling bijwoonde rukten de glamour-bladen in volle sterkte uit. “Ze straalde klasse, elegantie en opleiding uit”, schreef de journalist van Caras.

De allerrijksten zijn niet de enige Angolezen die naar Portugal komen. De opkomende middenklasse van het land is inmiddels met regelmaat in Lissabon te vinden te midden van de winkels van de chique winkelstraat Avenida da Liberdade. Tegelijkertijd bewandelen tienduizenden gastarbeiders de omgekeerde weg. Zij ontvluchten de malaise in hun door bezuinigingen geteisterde Portugal om werk te zoeken in de door olie bloeiende economie van Angola.

Politico: Portugal is becoming an Angolan financial colony 

CC Foto: PortoBay Hotels & Resorts 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)