15

Portugal schiet asielzoekers te hulp

Asielzoekers die nog in de aanvraagprocedure zitten in Portugal, krijgen voorlopig een tijdelijke verblijfsvergunning. Dat heeft de socialistische regering in het land vrijdag besloten. Dankzij die maatregel hebben nu ook asielzoekers toegang tot de volledige gezondheidszorg en het sociale stelsel.

‘De plicht van een solidaire samenleving in tijden van crisis,’ zo noemde de Portugese minister Eduardo Cabrito de maatregel. De tijdelijke wet gaat met terugwerkende kracht in vanaf 18 maart, de dag waarop de Portugese regering de noodtoestand uitriep vanwege de coronacrisis. Iedereen met een geldige aanvraag voor een verblijfsdocument bij de immigratiedienst, heeft daarmee recht op gezondheidszorg, sociale uitkeringen, kan huurcontracten en arbeidsovereenkomsten tekenen, een bankrekening openen en gebruik maken van openbare voorzieningen.

Volgens Cabrito is het voor de staat zolang de noodtoestand duurt een prioriteit om de collectieve gezondheid en veiligheid van iedereen binnen de grenzen te garanderen: “Op momenten als deze is het nog belangrijker om de rechten van de meest kwetsbaren te garanderen, zoals bijvoorbeeld migranten.”

Bronnen: Publico, Globo / cc-foto: CDC

Geef een reactie

Laatste reacties (15)