10

Portugal staakt vanwege draconische bezuinigingen

UPDATE: Fitch kent Portugal junkstatus toe .... Twee grootste vakbonden organiseren 34 protestmarsen in het land. TAP schrapt 470 internationale vluchten

De twee grootste vakbonden in Portugal die meer dan een miljoen mensen achter zich hebben staan, hebben een 24-urige staking afgekondigd. Het openbaar vervoer ligt stil inclusief het vliegverkeer van de Portugese vliegtuigmaatschappij TAP voor binnenlandse- en buitenlandse vluchten. Veel Portugezen zijn het niet eens met de draconische bezuinigingen van de centrum-rechtse regering van premier Padro Passos Coelho. Hij wil 78 miljard euro bezuinigen zodat het land in aanmerking komt voor het noodkrediet van de Europese Unie.

De staking treft vooral het vervoer. Veerboten, metro’s, bussen en treinen rijden en varen niet. Ook de luchtvaartmaatschappij TAP heeft zeker 470 internationale vluchten geschrapt. De twee vakbonden organiseren donderdag 34 protestmarsen door heel Portugal. Eén van de vakbonden, het Algemeen Verbond van Portugese werknemers, beschuldigt de regering van een ‘verschroeiend aarde beleid’.

De regering kondigde in mei de bezuinigingen aan. Ook de oppositie keurde de plannen goed. Volgend jaar zullen de Portugezen meer betalen voor de omzetbelasting, inkomensbelasting, vennootschapbelasting en extra betalen om de Portugese staatsschuld terug te dringen. Tegelijkertijd worden ze ook op hun sociale rechten gekort.

Hoewel de vakbonden hebben opgeroepen tot een algemene staking, zijn er weinig particuliere bedrijven die vandaag hun deuren sluiten, hoewel sommigen daartoe gedwongen zijn. Zo sluit een enorme Volkswagen autofabriek in het zuiden van Lissabon haar deuren vanwege de problemen die ze vandaag zal hebben met haar leveranciers. De fabriek is goed voor 10 procent van de Portugese export.

Update 14.00

Kredietbeoordelaar Fitch heeft donderdag de kredietwaardigheid van Portugal verlaagd naar de junkstatus.

France24: Anti-austerity general strike set to paralyse Portugal
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (10)