4

Portugese minister stapt op na bedreigen van columnisten op Facebook

De Portugese minister van Cultuur, João Soares, is vrijdag opgestapt nadat er ophef was ontstaan over een bericht dat hij op Facebook had achtergelaten. Daarin had Soares gedreigd twee kritische journalisten een pak slaag te geven.

Het bericht op Facebook was gericht aan twee columnisten van dagblad Publico. Soares had geschreven de twee op te zullen zoeken om hen ‘een paar heilzame klappen’ te verkopen, nadat de columnisten kritiek hadden geleverd op het cultuurbeleid van de Portugese regering. Volgens Soares was de kritiek ‘een beledigende, persoonlijke aanval’.

De kritiek van de columnisten luidde onder meer dat de overheid nauwelijks extra geld aan cultuur besteed, dat er geen duidelijk beleid voor de sector is en dat Soares baantjes binnen zijn departement aan politieke aanhangers had gegeven. Ook werd Soares ervan beschuldigd indiscreet te zijn en controversiële beslissingen te nemen om er ‘een publiek spektakel’ van te maken.

Soares, minister sinds afgelopen november en zoon van de voormalige premier en president Mario Soares, werd direct na de uitlatingen stevig op de vingers getikt door de minister-president. Volgens Costa was het voor kabinetsleden van belang ‘terughoudend te zijn in de manier waarop emoties geuit worden’. Ook vond Costa het door Soares gebezigde taalgebruik uit den boze.

In een verklaring heeft Soares nu laten weten zijn functie neer te leggen om geen verdere problemen te veroorzaken voor het centrum-linkse kabinet. Ook zei hij zijn vrijheid van meningsuiting niet op te willen geven. Daarmee doelde hij op de publieke reprimande die hij van premier Antonio Costa had ontvangen na de uitlatingen op Facebook. ‘Ik zal nooit mijn recht een mening te uiten opgeven,’ aldus Soares.

Bron: ABC News
cc-beeld: OSCEPA

Geef een reactie

Laatste reacties (4)