46

‘PowNed handelde niet integer bij verkiezing ledenraad’

Afgewezen kandidaat David Rietveld (GroenLinks) stapt naar Commissie Integriteit Publieke Omroep

David Rietveld gaat niet akkoord met zijn afwijzing voor de ledenraad van aspirant-omroep PowNed. Het Haagse GroenLinks-raadslid had zich kandidaat gesteld uit protest tegen het nepotisme en ondemocratische gehalte binnen deze omroep. Aangezien PowNed zijn leden het ‘stemadvies’ had gegeven om Rietveld weg te stemmen, stapt de politicus nu naar de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO).

Door redactie Joop

Diezelfde CIPO uitte eind vorig jaar kritiek op de organisatie van PowNed, omdat de vader van presentator Rutger Castricum lid is van de Raad van Toezicht. “Dit maakt de heer Castricum niet onafhankelijk als toezichthouder”, aldus de commissie. Voor Rietveld was dat reden om uit te testen in hoeverre PowNed zich bezondigt aan ‘Sovjetpraktijken’ door zich verkiesbaar te stellen. Hij constateert dat het democratische gehalte van de door weblog Geenstijl opgerichte omroep laag is. “De leden van de vereniging Powned zijn statutair zorgvuldig op afstand geplaatst. Door een getrapte verkiezing, en een ledenraad met maar 20 leden met zeer beperkte bevoegdheden is er geen sprake van echte invloed van de leden.”

Begin januari bleken er 22 kandidaten te zijn voor twintig plaatsen in de ledenraad. PowNed-voorzitter Dominique Weesie blogde vervolgens: “Dat betekent dat er twee kandidaten moet worden weggestemd. U kennende staat er eentje vast. Want we hebben een GroenLinks-mol in ons midden. Neen, dit is geen stemadvies, slechts een constatering. Zijn naam? David Rietveld.”

Het effect was uiteraard dat Rietveld zijn kandidatuur kon vergeten, zo werd deze zondag duidelijk. PowNed-secretaris Jan Bennink meldde:

“Naast Joop Dekker is de enige uitgesproken andersdenker, David Rietveld, massaal door de leden van PowNed weggestemd. Sommigen zijn daar blij mee. Ik in ieder geval niet.”

Rietveld laat nu weten aan Joop.nl dat hij ‘de gang van zaken heeft voorgelegd aan de Commissie Integriteit Publieke Omroep’.

“Zij nemen de zaak serieus en zijn contact aan het zoeken met het bestuur van PowNed. Omdat de gedragscode op ter bevordering van goed bestuur en integriteit bij de NPO per 1 januari onderdeel zijn van de Mediawet zou de handelswijze van PowNed wel eens gevolgen kunnen hebben.”

CIPO bleek maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar, maar het verzoek van Rietveld past natuurlijk in het eerder uitgevoerde onderzoek ‘naar de scheiding van bestuur en toezicht en de onafhankelijkheid van de bestuurders en toezichthouders’.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)