Laatste update 15:13
65

Powned verwijdert ‘misselijkmakend’ artikel over verdronken Syrische tiener

Update onderaan

De door Geenstijl opgerichte publieke omroep Powned heeft een stuk gepubliceerd waarin de spot wordt gedreven met de dood van een 16-jarige Syrische vluchteling die in een zwembad in Venlo verdronk. “Een zestienjarige Syriër heeft bezoekers van het Buitenbad Groot Venlo gisteren een vervelende dag bezorgd,” schrijft de redactie en meldt dat de jongen die niet kon zwemmen is overleden. “Daarop besloot het zwembad haar deuren rond 14.40 uur te sluiten. Leuk voor de overige zwembadgangers.”

Aanvankelijk plaatste de omroep bij het bericht een foto van Aylan, het Syrische jongetje dat verdronk bij de oversteek naar Griekenland en wiens dode lichaam op het strand werd gefotografeerd, maar dat beeld werd later verwijderd.

Op sociale media wordt, nadat Volkskrant-redacteur Kustaw Bessems zijn publiek er attent op maakte, met ontzetting op de werkwijze van Powned gereageerd, onder meer door een ex-medewerker van de omroep die blij is dat hij er niet meer werkt.

De omroep neemt zonder bronvermelding een bericht over van de lokale Omroep Venlo waarin wordt gesteld dat de jongen, die niet kon zwemmen, diverse waarschuwingen om niet het water in te gaan had genegeerd. De dood zou daarom ‘verdiend’ zijn volgens de omroep. Volgens de politie is nog onduidelijk wat de toedracht is. De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond stelt voor dat vluchtelingenkinderen voortaan zwemles krijgen. In juni verdronk een 13-jarige Syrische vluchteling in de Waal. Twee jaar geleden verdronk een Syrisch meisje in een zwembad. Drie personeelsleden van het zwembad zijn daarvoor veroordeeld.

Update 14:25

Dominique Weesie, de baas van Powned, twittert dat hij het artikel ‘misselijkmakend’ vindt. Volgens hem zou het stuk verwijderd zijn maar dat bleek een kwartier later nog niet het geval. Weesie en de zijnen hebben er een handje van publiek en media in de maling te nemen.

Update 15:10
Het stuk is nu inderdaad verwijderd.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)