40

PowNed-oprichter zwaar teleurgesteld in PowNed

Ex-Telegraaf topvrouw over gebroken belofte kindmannenomroep

Marianne Zwagerman, drijvende kracht achter de oprichting van de Telegraaf-omroepen PowNed en WNL, is nu al teleurgesteld in de koers van haar geesteskind. In het NCRV radioprogramma Lunch verklaarde ze met ‘grote teleurstelling’ te kampen over de koers van PowNed.


Directe aanleiding voor haar ontboezeming is de start bij PowNed van het voetbalprogramma Heilig Gras, gepresenteerd door oerbabyboomer Henk Spaan (1948). Het na PowNews tweede tv-programma van de kindmannenomroep is gebaseerd op een bijna twintig jaar oud tijdschrift dat Spaan samen met  Matthijs van Nieuwkerk oprichtte. PowNed werkte zich het publieke bestel binnen met de belofte de omroep op jongeren te richten met andersoortige onderwerpen en nieuwe mensen. In de praktijk blijkt de omroep gedomineerd door 40plussers, die net als Zwagerman opvallend vaak banden hebben met De Telegraaf. 

Spaan werkte diep in de vorige eeuw voor de VARA maar was ooit een van de eerste BN’ers die publiekelijk steun betuigde aan Geenstijl, de Telegraaf-website waar PowNed uit voortkomt.

Zwagerman zelf werkt inmiddels niet meer bij De Telegraaf maar voor reclamebureau BBC van Jan Bennink (mede-oprichter en bestuurslid PowNed) en Michiel Bicker Caarten (ex-presentator en -hoofdredacteur WNL).

Ze wil af van publieke omroepen en vindt dat hun taak overgenomen moet worden door commerciële partijen in samenwerking met de overheid, zegt ze in de discussie met Aad van den Heuvel, de éminence grise van de Nederlandse tv-journalistiek.

Een van haar motieven om PowNed te starten was het ‘opblazen’ van het publieke bestel. Die ambitie werd al eerder uitgesproken door John de Mol die daartoe Talpa oprichtte maar mislukte. De Mol is grootaandeelhouder van – verrassing – De Telegraaf.

Website Lunch

Geef een reactie

Laatste reacties (40)