57

PowNed veroordeeld voor Onno Hoes-uitzending

PowNed gaat in hoger beroep ... Omroep heeft onrechtmatig gehandeld door beelden met verborgen camera op te nemen en uit te zenden ... Moet alle beelden van internet halen

PowNed moet alle beelden die de omroep met een geheime camera van voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes maakte van internet verwijderen en aan hem geven. Die uitspraak heeft de rechter woensdag gedaan.

Onno Hoes zag zich eind 2014 genoodzaakt op te stappen als burgemeester van Maastricht nadat PowNed beelden had uitgezonden van zijn privéleven waarin te zien was dat hij met de destijds 20-jarige man Robbie Hasselt uitging. De beelden werden uitgezonden in een reportage van PowNews en waren met verborgen camera opgenomen.

Op de beelden was te zien hoe Hoes seksueel getinte opmerkingen maakte en hoe hij klaagde over de gemeenteraad in Maastricht.

Hasselt zette na de date privé-berichten van hem met de burgemeester online en publiceerde foto’s van afspraken uit een vertrouwelijke werkagenda die Hoes hem zou hebben gestuurd.

Door de commotie die na de uitzending van de reportage was ontstaan, vond Hoes uiteindelijk dat hij niet anders kon dan opstappen als burgemeester. Meteen daarna klaagde hij PowNed aan wegens smaad en laster. Volgens Hoes werd er ook met de beelden die PowNed maakte geknoeid.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat PowNed onrechtmatig heeft gehandeld; de omroep heeft geen misstand aan de kaak gesteld en er is geen wederhoor toegepast. PowNed moet er nu voor zorgen dat de bewuste fragmenten van internet verdwijnen en niet langer te vinden zijn als je ernaar zoekt. Ook moet de omroep de beelden aan Hoes geven zodat uitgezocht kan worden in hoeverre ermee is geknoeid. Als de beelden niet worden verwijderd, moet de omroep een dwangsom betalen van vijfduizend euro per dag.

Over een schadevergoeding voor de opgestapte burgemeester wordt nog nagedacht.

Update
Omroep PowNed laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Dat heeft advocaat Cor Hellingman van PowNed laten weten. Volgens Hellingman was er wel degelijk sprake van een misstand, die de publicatie van de beelden zou rechtvaardigen.
Lees ook: ‘Hoes doet aangifte tegen PowNews en ‘Robbie’

Geef een reactie

Laatste reacties (57)