61

Powned wéér voor de rechter na kwaadaardig knip- en plakwerk

Syrische vluchteling spant kort geding aan nadat hij in gemanipuleerd 'interview' als seksbeluste viezerik werd neergezet

Ahmed, een Syrische vluchteling, eist in een kort geding dat PowNed een manipulatief knip- en plakwerkje waarin hij ten onrechte werd neergezet als een seksueel gefrustreerde viespeuk verwijdert en de berichtgeving over hem rectificeert. Dat meldt de Volkskrant. Het kort geding dient op 1 december voor de rechtbank in Amsterdam.

Zijn advocaat, Channa Samkalden, noemt het ‘uitermate kwalijk’ dat PowNed haar cliënt heeft misbruikt voor het frame ‘vluchtelingen zijn een gevaar voor de samenleving’. Ahmed werd in de noodopvang in Apeldoorn benaderd door een undercoverjournaliste van PowNed die zich voordeed als studentonderzoekster en beloofde de beelden niet voor andere doeleinden te gebruiken of te zullen uitzenden.

Het interview werd op 30 september afgenomen en duurde ruim een uur. De vragen gingen onder meer over veronderstelde religieuze verschillen, polygamie, seksualiteit en homoseksualiteit. Ahmed vertelde dat hij homoseksualiteit zelf niet kan accepteren, maar dat hij zich realiseerde dat in Nederland mensen veel vrijer zijn.  De Volkskrant schrijft:

Uiteindelijk werd gevraagd naar zijn persoonlijke seksbeleving. Zijn hoofd stond er niet naar, reageerde Ahmed, verwijzend naar de oorlog in Syrië. Na doorvragen vertelde hij dat hij in Griekenland in het ziekenhuis had gelegen. Hij had buikklachten die waren gerelateerd aan zijn testikels. Vanwege de omstandigheden had hij lange tijd geen zaadlozingen gehad. De dokter had hem geadviseerd te masturberen en seks te bedrijven. Volgens Samkalden werden de fragmenten, los van de context en ontdaan van elke nuance, op 1 oktober getoond in Studio PowNed.

Powned plaatste het fragment met de titel ‘Vluchteling: mijn ballen zijn heel groot’ op Facebook. Het filmpje werd een miljoen keer weergegeven en 5.000 keer geliked, waarna internationale websites de viedeo overnamen. Met ernstige gevolgen voor Ahmed, aldus advocaat Samkalden:

Vrienden en familie hebben hem geblokkeerd op Facebook. Zijn huwelijk staat onder druk. Andere vluchtelingen verwijten hem dat hij de hele Syrische gemeenschap in diskrediet heeft gebracht.”

Vermoedelijk werd ook het spandoek in Steenbergen met de tekst: ‘Een asielzoeker met een volle zak, pakt uw dochter met gemak’ door deze clip geïnspireerd. 

Het is de zoveelste keer dat Powned voor de rechter moet verschijnen nadat Pownedredacteuren zich in de montage de rol van aanklager, jury en rechter aanmaten. Eerder werd een volstrekt onschuldige student als terrorist afgeschilderd, werd PvdA-politicus Osman Suna beschuldigd van het ronselen van stemmen terwijl het initiatief daartoe van de verslaggever zelf kwam en werd Powned veroordeeld voor onrechtmatig handelen door beelden van een zogenaamde blind date van oud-burgemeester Onno Hoes met verborgen camera op te nemen en uit te zenden.

Foto: screenshot Powned.tv

Geef een reactie

Laatste reacties (61)