9

PR-bureaus voor dictators

Onderzoeksorganisatie maakt zwartboek van foute Europese PR-bedrijven

In het vandaag verschenen rapport ‘Spin doctors to the autocrats: how European PR firms whitewash repressive regimes’ geeft de onderzoeksgroep Corporate Europe Observatory (bekend onder de grappige afkorting CEO) een lijst van de Europese PR-bedrijven die zich laten betalen om dictatoriale regimes in een gunstig daglicht te zetten.

Onderzoeksjournaliste Katharine Ainger deed het onderzoek voor CEO

Mensen ’s nachts laten verdwijnen, dissidenten folteren, de oppositie belasteren, slavenarbeid inzetten en tegenstanders vermoorden, het maakt allemaal deel uit van de gewone dagtaak van dictators en oorlogsmisdadigers. Het feit dat zij Europese pr-bedrijven en lobbyisten kunnen betalen om hun misdaden wit te wassen, zonder dat die daarvoor aansprakelijk worden gesteld, is een beschamende veroordeling van de democratie in de EU.

In het rapport wordt stilgestaan bij een lange serie case-studies. Daaronder de firma die door de Keniaanse president Uhuru Kenyatta is ingehuurd om het Internationaal Strafhof in diskrediet te brengen, nadat hij voor dat tribunaal was gedaagd, het bedrijf BGR Gabara, ingehuurd om de doodstraffen van leden van de oppositie in Bangladesh goed te praten of de spin doctors van Levick, die het imago van de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan moet oppoetsen na diens nalatigheid in het bestrijden van Boko Haram.

Met enige regelmaat valt ook de naam van Tony Blair in het rapport. Na zijn veelbesproken werk om het imago van de Kazakhstaanse dictator Nazarbayev op te poetsen, is de Britse oud-premier nu actief voor het autocratische regime van Azerbeidzjan in een poging om het verzet tegen een te bouwen pijplijn te breken van millieugroepen en lokale vissers in de Adriatische zee.

CEO pleit aan het eind van het rapport voor een verplicht register voor alle in Europa actieve lobby-organisaties. Openheid over alle met regeringen en staten buiten de EU afgesloten contracten zou daar volgens CEO bovenop moeten komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)