Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PR-bureaus voor dictators

  •  
20-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-blair_300
Onderzoeksorganisatie maakt zwartboek van foute Europese PR-bedrijven
In het vandaag verschenen rapport ‘Spin doctors to the autocrats: how European PR firms whitewash repressive regimes’ geeft de onderzoeksgroep Corporate Europe Observatory (bekend onder de grappige afkorting CEO) een lijst van de Europese PR-bedrijven die zich laten betalen om dictatoriale regimes in een gunstig daglicht te zetten.
Mensen ’s nachts laten verdwijnen, dissidenten folteren, de oppositie belasteren, slavenarbeid inzetten en tegenstanders vermoorden, het maakt allemaal deel uit van de gewone dagtaak van dictators en oorlogsmisdadigers. Het feit dat zij Europese pr-bedrijven en lobbyisten kunnen betalen om hun misdaden wit te wassen, zonder dat die daarvoor aansprakelijk worden gesteld, is een beschamende veroordeling van de democratie in de EU.
Met enige regelmaat valt ook de naam van Tony Blair in het rapport. Na zijn veelbesproken werk om het imago van de Kazakhstaanse dictator Nazarbayev op te poetsen, is de Britse oud-premier nu actief voor het autocratische regime van Azerbeidzjan in een poging om het verzet tegen een te bouwen pijplijn te breken van millieugroepen en lokale vissers in de Adriatische zee.
CEO pleit aan het eind van het rapport voor een verplicht register voor alle in Europa actieve lobby-organisaties. Openheid over alle met regeringen en staten buiten de EU afgesloten contracten zou daar volgens CEO bovenop moeten komen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.