23

Praatte Francois Hollande zijn mond voorbij?

'ECB gaat donderdag staatsobligaties opkopen'

Al dagen wordt er volop gespeculeerd over de vraag of de Europese Centrale Bank binnenkort zal besluiten om op grote schaal staatsobligaties te gaan opkopen om zo geld in de Europese economieën te pompen en de deflatie te bestrijden. De Franse president Hollande heeft zich nu in een gesprek met zakenlieden laten ontvallen dat daar donderdag inderdaad toe besloten zal worden.

Hollande zei:

En tot slot, de Europese Centrale Bank zal donderdag de beslissing nemen om staatsleningen op te kopen. Dat zal voor aanzienlijke liquiditeit zorgen voor de Europese economie, en dat zal een positief effect hebben op de groei.

Dat is opmerkelijk aangezien een aantal landen, waaronder Duitsland en Nederland, fel tegenstander is van deze zogenaamde quantative easing. De tegenstanders vrezen dat zo de druk op overheden wegvalt om hervormingen door te voeren.

De Duitse krant Der Spiegel meldt dat er aan een compromis gewerkt zou worden, waarbij het de nationale banken zijn die de staatsobligaties van hun eigen land gaan opkopen. In de krant tootnt DNB-president Klaas Knot zich in ieder geval een voorstander van dat plan.

De ECB wil geen commentaar geven.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)