Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Prachtactie: Franse jongeren rapen massaal peuken voor #FillTheBottle

  •  
13-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
peuken
Een oproep op Twitter van drie studenten om op straat en het strand sigarettenpeukjes te ruimen en ze in een plastic fles te verzamelen is een groot succes. Binnen een dag waren er al meer dan 30.000 tweets. Op sociale media verschijnen talloze foto’s met de hashtag #FillTheBottle
Hoewel in Frankrijk een boete van 68 euro staat op het op het straat gooien van een peuk liggen de straten en trottoirs bezaaid met rokersafval. Dat is niet alleen een naar gezicht maar ook schadelijk voor het milieu. Een uitgedoofde peuk bestaat voor 95 procent uit celluloseacetaat, een vorm van plastic, bevat schadelijke stoffen, doet er 12 jaar over om afgebroken te worden en kan 500 liter water vervuilen.
De actie is zo’n succes dat die breder wordt opgepikt. Restaurants en café’s bijvoorbeeld geven een gratis consumptie aan wie een volle fles peuken inlevert. In sommige gemeenten kun je na inlevering van een fles gratis gebruik maken van het zwembad.
In Nederland hebben vrijwilligers afgelopen weekend 2500 peuken van het strand gehaald.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.