Laatste update 11:25
79

Predikant: Baudet-aanhangers ontheiligden kerk

In de Haagse Maranathakerk is een verkiezingsdebat gepaard gegaan met onchristelijke taferelen. De uit Duitsland afkomstige predikant Axel Wicke meldt op Twitter dat hij door Baudet-aanhang werd uitgemaakt voor ‘vieze mof’ en dat hij zelfs fysiek werd belaagd. De dreiging was zo ernstig dat hij “eigenlijk de politie had moeten waarschuwen”. De geschokte geestelijke  constateert beduusd dat “zolang ik predikant hier ben nooit meer politici voor een debatavond worden uitgenodigd. Het was een ontwijding.” Andere twitteraars maken ook melding van onrustige taferelen.

In de kerk werd woensdagavond gedebatteerd tussen kandidaten van PvdA, Partij voor de Dieren, CDA en Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie. Uit de tweets valt op te maken dat Baudet deelnam in gezelschap van zijn ‘claque’, een georganiseerde groep aanhangers die hem tijdens het debat toejuichen en tegenstanders beschimpen om hem zo te verzekeren van een succesvol optreden. Baudet maakt veelvuldig gebruik van die methode bij publieke optredens.

Politiek journalist Jan Schinkelshoek die het debat leidde verklaart desgevraagd tegenover Joop niets gemerkt te hebben van enige intimidatie. “Er was een forse opkomst van de aanhang van het Forum voor Democratie en het ging er stevig aan toe tijdens het debat, zoals de laatste tijd wel vaker. In een kerk is dat natuurlijk niet gebruikelijk.” De predikant heeft tegen de gespreksleider ook geen melding gemaakt van het incident. “Hij heeft me wel bedankt dat ik het debat goed in de hand had gehouden.”

Baudet schermt met het christelijk geloof als wapen tegen de islam. Dat gevecht voert hij zelfs in de kerk, tot ongenoegen van gelovigen. Het voorbije weekend plaatste een groep verontruste christenen een oproep aan politici te stoppen met het misbruik van hun geloof. “Wij passen ervoor om ingezet te worden voor holle campagne-retoriek, om als stemvee te worden opgetrommeld, om de symbolische stok te zijn waarmee anderen worden weggeslagen. Dat druist recht tegen het hart van het christendom in, dat wereldwijd open is, grenzeloos barmhartig en lokale politieke beslommeringen ver overstijgt.” Baudet werd daarbij niet met name genoemd maar de oproep was volgens waarnemers wel degelijk ook aan hem gericht.

Geef een reactie

Laatste reacties (79)