33

Premier Australië: ‘Steenkool is goed voor de mensheid’

Tony Abbott heeft bord voor z'n kop... vindt dat we fossiele brandstoffen niet moeten 'demoniseren' en dat de toekomst voor steenkool zonnig is

Tony Abbott, de premier van Australië, heeft gezegd dat kolen goed zijn voor de mensheid. Dat deed hij bij de opening van een nieuwe kolenmijn in Australië.

De conservatieve premier liet bij de opening van de nieuwe kolenmijn weten dat kolen van vitaal belang zijn voor de wereld en dat we fossiele brandstoffen niet moeten demoniseren. Dat schrijft de Guardian.

De opening van de kolenmijn van bijna vier miljard dollar in het in Queensland gelegen Moranbah was in de ogen van Abbott een ‘grote dag voor de wereld’. De belangrijkste reden die hij hiervoor aandroeg was dat de mijn ervoor gaat zorgen dat mensen weer een baan hebben in de toekomst:

De toekomst voor steenkool ziet er zonnig uit en het is de verantwoordelijkheid van de regering ervoor te zorgen dat we het makkelijker maken ervoor te gaan.

De premier kreeg vrijwel meteen een stortvloed aan kritiek over zich heen op Twitter. Zo werd hij een ‘gevaarlijke extremist’ genoemd en vonden twitteraars zijn uitspraken het toppunt van domheid. Maar ook beleidsmakers waren boos. Senator Larissa Waters uit Queensland reageerde vol ongeloof:

Terwijl onze premier doorgaat met het negeren van de werkelijkheid, begrijpt de rest van Australië dat steenkool juist een bedreiging is, omdat het gebruik ervan leidt tot opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel en een extremer klimaat.

Volgens de senator zijn er genoeg duurzame alternatieven die net zo goed goed zijn voor de economie.

Tony Abbotts gestoorde agenda voor ‘kolen ondanks de kosten’ verwoest het klimaat en daarmee de duurzame toekomst van Queensland.

Zelfmoord strategie

Abbotts uitspraken staan ook haaks op de doelen van de Verenigde Naties om kolen zoveel mogelijk in de grond te houden om zo het milieu te beschermen. Daarbij liet vorige week nog, een klimaatadviseur van de Duitse Angela Merkel weten dat het beleid van Abbott een ‘zelfmoord strategie‘ is voor de economie van Australië.

Veel geloofwaardiger wordt de Australische premier er niet op. Eerder dit jaar nog zei Abbott na een gesprek met Obama het volgende:

Ik beschouw mezelf als een natuurbeschermer . Eerlijk gezegd, vind ik dat we de aarde minder zwaar moeten belasten om ervoor te zorgen dat we onze plicht doen door de toekomst hier.

Die uitspraak was opmerkelijk omdat Abbott niet bekend staat als natuurminnend premier. Eind 2013 nog, werd hij overladen met kritiek toen hij goedkeurde dat Australië drie miljoen kubieke meter baggerslib mocht lozen op het Great Barrier Reef vanwege de uitbreiding van een grote kolenhaven en om te voldoen aan de sterk toegenomen vraag van China naar steenkool.

Onlangs nog toonden nota bene Australische onderzoekers aan hoe dringend het nodig is dat we juist nu van de kolen af moeten blijven. Ze lieten zien dat de schrikbarende voorspellingen van de Club van Rome uit 1972 gaan uitkomen. De aarde raakt uitgeput en als we niet van koers wijzigen zal in 2070 de wereldproductie volledig instorten.
Maar daar lijkt Abbott daar geen boodschap aan te hebben.

CC foto: Takver

Geef een reactie

Laatste reacties (33)