3

Premier Ghannouchi van Tunesië treedt af

Premier kondigde zondag op de Tunesische staatstelevisie zijn vertrek aan

De Tunesische premier Ghannouchi heeft zijn aftreden op de staatstelevisie aangekondigd. De afgelopen tijd stond hij onder vuur vanwege zijn nauwe banden met de verdreven ex-president Zine al-Abidine Ben Ali.

Sinds het vertrek van Ben Ali zijn de demonstraties in Tunesië doorgegaan. Betogers eisten het vertrek van Ghannouchi, die naar hun mening te nauwe banden zou hebben met de verdreven ex-president Ben Ali. Bovendien is het Ghannouchi niet gelukt nieuwe hervormingen door te voeren. Ook andere ministers van de interim-regering die banden hebben met Ben Ali moeten wat betreft de demonstranten opstappen.

Zondag kwam het wederom tot botsingen tussen honderden demonstranten en de politie. De betogers keerden zich tegen de interimregering en raakten daarop slaags met de politie. Bij de demonstraties kwamen zeker drie mensen om het leven, meldt NOS.

In zijn toespraak verklaart Ghannouchi:

“Nadat ik meer dan een week de tijd heb genomen om na te denken, ben ik er nu van overtuigd, en mijn familie deelt deze overtuiging, en heb ik besloten mijn ontslag aan te bieden. Mijn ontslag als vice-premier. Ik vlucht niet voor mijn verantwoordelijkheden: Ik heb mijn verantwoordelijkheden sinds 14 februari (de dag van het vertrek van Ben Ali, red) genomen […] Ik ben er niet klaar voor de persoon te zijn die besluiten neemt waar gewonden bij kunnen vallen.

Update 20.20

De 84-jarige Beji Caid Essebsi is benoemd tot premier. Hij vervangt Mohamed Ghannouchi, die vandaag aftrad. Essebsi is geen vreemdeling voor de politiek. In de jaren ’50 en ’60 was hij onder andere minister van Binnenlandse Zaken. In 1970 werd hij werd hij op een zijspoor gezet, omdat hij democratisering eiste, schrijft NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)