12

Premier Libië ontvoerd

Update: Zeidan weer vrij... Premier Zeidan meegenomen door gewapende mannen... Ontvoering zonder geweld... 

De Libische premier Ali Zeidan is vanochtend ontvoerd. Dat heeft de Libische regering bevestigd. Hij is uit een hotel in Tripoli meegenomen door gewapende mannen.

De gewapende mannen reden in de vroege ochtend naar het hotel en voerden de premier af. Een hotelmedewerker zei tegen de nieuwszender CNN dat daarbij geen geweld werd gebruikt. De ontvoerders behandelden de premier met respect en ‘veroorzaakten geen problemen’, aldus de medewerker. Ooggetuigen hebben tegen CNN gezegd dat er niet geschoten is en dat de premier rustig werd meegenomen. Buiten het hotel stond een konvooi auto’s te wachten en daarin is Zeidan meegenomen. Er zijn inmiddels al foto’s verschenen die zijn genomen tijdens de ontvoering van de premier. Daarop staat Zeidan zonder bril en met open shirt, meldt de NOS.

Ali Zeidan trad vorig jaar oktober aan. Hij heeft na de val van de Libische leider Kadhafi de rust nog niet kunnen terugbrengen in het land.

Na de val van Kadhafi is het onrustig gebleven in Libië. Op veel plekken in het land hebben plaatselijke milities en stammen meer macht dan het centrale gezag. Volgens Afrika-journalist Gerbert van der Aa wordt de ontvoering mogelijk gebruikt als drukmiddel om eisen ingewilligd te krijgen, zo meldt de NOS.

Mogelijk heeft de ontvoering te maken met de arrestatie van de Libische al-Qaida-leider Abu Anas al-Libi. Hij werd vorige week opgepakt door Amerikaanse commandotroepen opgepakt in Libië. Veel Libiërs denken dat de Libische regering de Amerikanen heeft geholpen en daarom is er kritiek op het bewind. Een paar uur voor de ontvoering had Zeidan een ontmoeting met de familie van al-Libi.

Volgens Hashem Beshr, het hoofd van het veiligheidscomité in Tripoli, is Zeidan meegenomen door een groep die ‘losse’ banden heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft de Volkskrant. Zij ontvoerden de premier op basis van ‘foutieve’ informatie dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd, aldus Beshr.

De ontvoering is volgens Beshr uitgevoerd door een samenwerkingsverband van oud-strijders, die vroeger tegen de Libische leider Muammar Kaddafi streden. De nieuwe regering probeert de invloed van milities te beperken door oud-strijders in te huren.

Updaten 12.30 uur: Zeidan weer vrijgelaten

De Libische premier Zeidan is na een ontvoering van een paar uur weer vrijgelaten. De Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Abdelaziz bevestigt de vrijlating van de premier tegenover persbureau AFP.

Een regeringswoordvoerder zei dat Zeidan was bevrijd en het goed maakte. De Volkskrant schrijft dat hij beklemtoonde dat de premier niet is vrijgelaten door zijn ontvoerders, maar werd bevrijd en dat de daders worden vervolgd. Zeidan is door een ‘brigade revolutionairen’ uit handen van de ontvoerders bevrijd.
De zender al-Arabiya heeft beelden waarop de arrestatie te zien zou zijn. De premier wordt hierbij omgeven door gewapende mannen, en ziet eruit alsof hij net van zijn bed is gelicht. Het nieuws dat vanmorgen binnenstroomde was verwarrend, ook omdat de militie die de president had ontvoerd officieel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt. In De Volkskrant geeft journalist Gerbert van der Aa een toelichting op de chaotische situatie.

Het probleem is dat er na de val van Kaddafi allemaal milities zijn ontstaan die in het hele land hun eigen koninkrijkjes hebben. De regering probeert hen te neutraliseren door hen baantjes te geven – bijvoorbeeld in de beveiliging – maar het lukt niet om al die groepen onder controle te houden. Ze hebben niet genoeg mensen en niet genoeg middelen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (12)