93

Premier Roemer: Ik draai marktwerking zorg terug

Update: SP-leider legt breekpunt op de onderhandelingstafel ... Sap: Roemer zet zichzelf buiten spel

In een interview met Lucas Benschop van Nu.nl stelt SP-leider Roemer dat hij als coalitiepartner niet zal instemmen met een verhoging van de eigen bijdrage. Het is voor het eerst dat de uitermate regeerbereide politicus een breekpunt formuleert.

Het bewuste deel van het interview:

Wat gaat u terugdraaien zodra u premier bent?
“Marktwerking in de zorg. We hebben recent nog de rare fratsen gezien bij de tandartsen. Ik wil in de ziekenhuizen geen winstuitkeringen, zorgbestuurders die ver boven Balkenendenorm verdienen. We zien het verhogen van het eigen risico, het uitkleden van het basispakket en een prikkel om maar meer te gaan behandelen.”

Maar de zorgkosten gaan omhoog door de vergrijzing. De kritiek is dat jullie daar niks aan willen doen. 
“Ik snap die kritiek totaal niet. Wij hebben onderzoek gedaan, analyse gemaakt, alternatieven aangedragen. We moeten juist wat doen aan de verkwisting in de zorg. Dat gaan we er alleen doorheen krijgen als we het een keer zelf mogen doen. Kijk naar de buurtzorg. Die bewijst dat kleinschaliger beter en goedkoper is.” 

Zou u in een nieuw kabinet instemmen met een verhoging van de eigen bijdrage? 
“Kan ik me niet voorstellen.” 

Dat is geen hard ‘nee’. 
“Eigenlijk is het een hard nee. Dan vraag je het maximale op te geven van waar je als partij voor staat. Als je zo ver moet gaan bij het inleveren van je punten dan moet je het niet doen. Wij worden gewaardeerd om onze alternatieven. Dus dit gaat niet gebeuren.

GroenLinks-leider Jolande Sap vindt het onbegrijpelijk dat Roemer een breekpunt maakt van de marktwerking in de zorg. Op Twitter zegt ze dat hij zich daarmee buitenspel zet. Volgens haar is een hoger eigen risico met volledige compensatie voor lage inkomens een socialere manier om de zorg betaalbaar te houden. 

Lees hier het hele interview met Emile Roemer

cc-foto: SP

Geef een reactie

Laatste reacties (93)