Mark Rutte naam plaats op de bank bij WNL op zondag om de diplomatieke rel met Turkije te bespreken. Vrijdagochtend werden de landingsrechten ingetrokken van het toestel van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Cavusoglu in om te voorkomen dat hij in Nederland campagne zou gaan voeren. De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, kwam tegen advies van de Nederlandse regering in naar Rotterdam. Het werd haar verboden om het Turkse consulaat te betreden. Kaya werd uiteindelijk als ongewenste vreemdeling uitgezet naar Duitsland.

De Turkse president Erdogan noemde Nederland ‘fascistisch’ en ‘overblijfselen van het Nazisme’. Voor het consulaat in Rotterdam verzamelden zich Turks-Nederlandse Erdogan aanhangers. In de loop van de nacht werd de sfeer grimmig toen bleek dat minister Kaya niet zou worden toegelaten en braken er rellen uit.

Rutte licht bij WNL de kwestie toe. Volgens hem is het grootste probleem dat de Turkse regering blijft spreken van ‘Turkse staatsburgers’, terwijl Rutte vindt dat het gaat om Nederlandse staatsburgers die mogelijk ook stemrecht in Turkije hebben. ‘We vinden het in Nederland buitengewoon ongemakkelijk als er in Nederland een Turkse minister – ik heb het niet over een politicus, of een oud-minister, maar een Turks regerend minister – hier in Nederland een toelichting gaat geven op een referendum wat ook nog eens de Turkse republiek verder wegduwt van een democratie.’

Rutte is van mening dat hij in dit hele proces met Turkije bezig is geweest met deëscaleren, maar heeft ook aangegeven dat Nederland zich niet zal laten chanteren door een ander land. ‘Ik vind het echt volstrekt onaanvaardbaar wat er gisteren is gebeurd. Nederland stelt grenzen, en daar heb je je dan als buitenland aan te houden.’ Desalniettemin wil Rutte alles eraan wil doen om te blijven deëscaleren.

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (91)